Túlkényeztetett alkalmazottak...A magas beosztásúak szövetsége és felelőssége

A közalkalmazottak bére Spanyolországban átlagosan 5%-kal,  Görögországban pedig 12%-kal fog csökkenni. Írországban egyes ágazatokban 20%-os lesz a bércsökkenés. Az Egyesült Királyságban hasonló sors elé néznek. De mindenütt sorra kerülnek a magánszektor alkalmazottai is. A politikai vezetők azt hangoztatják, hogy a válságból csak úgy lehet kijutni, ha erőteljesen csökkentik a jövedelmeket. Lehet. De nem biztos, hogy az alkalmazottak bérét kell csökkenteni…

Bővebben...

A politika bére

Hogy a politika ne válhasson a gazdagok monopóliumává, át kellett alakulnia szakmává, hogy megélhessenek belőle azok, aki ezt választják. Ez viszont azzal a kockázattal jár, hogy a politikusok elszakadnak a képviseltektől, megbízóiktól.

Bővebben...

Erkölcs és gazdaság - A megjavíthatatlan kapitalizmus

A nagybankok érzéketlensége és nemtörődömsége láttán, a pénzügyi világválság kellős közepén a kapitalista országok vezetői az asztalra csaptak. A legvakmerőbbek még a kapitalizmus erkölcsi felelősségét és megjavítását is megpendítették, legfőképpen azért, hogy ne kelljen felvetni a rendszer alapvető megváltoztatásának kérdését. Ám az efféle ígéretek ideje elmúlt. Nem maradt más hátra, mint a ködösítés.

Bővebben...

Mandela evangéliuma

„Korunk hőse” –címmel jelent meg a Courrier International különkiadása[1]. „Megváltoztatta a történelmet” – lelkendezik a Le Nouvel Observateur[2]. A két, Nelson Mandela arcképével illusztrált címlap arról az egyöntetű, mélységes hódolatról tanúskodik, amely a Clint Eastwood által rendezett Invictus – A legyőzhetetlen című filmben érte el apoteózisát.

Bővebben...

Letörni a piacokat

A görög pénzügyi válság összeurópai válsággá alakult. Kemény alkudozás után a görög csődöt sikerült elkerülni, de ma sem világos még, vállalja-e az EU a pénzügyi körök radikális megrendszabályozását, vagy inkább kitartanak a lakosság radikális megszorítása mellett. A válasz Magyarországot is egészen közelről érinti.

Bővebben...

Nyerő francia fiúk

Két fiatal francia bróker – értékpapír-kereskedő – bizományosi és saját számlás ügyletei állnak a pénzszektor két nagy botrányának a középpontjában a Goldman Sachs-nál és a Société Générale-nál. A mai pénzrendszerre oly jellemző két óriási botrány következményeit valószínűleg figyelembe fogják venni a pénzügyi szabályozás készülő reformjánál. De ki ez a két francia fiú ?

Bővebben...

Egy kivételes beszélgetés: Chomsky és közönsége

Noam Chomsky, amerikai nyelvész és politikai aktivista május 28-tól június elsejéig tartózkodott Párizsban, ahol több telt házas előadást is tartott, többek között a Le Monde diplomatique meghívására a Mutualité-ben és a Collège de France-ban. Az előadásait követő véleménycsere során tartalmas párbeszéd alakult ki a hallgatósággal, főleg az aktuális politikai kérdésekről. Íme, néhány szemelvény ezekből.

Bővebben...

Hardrock – a nagyon is élő legenda

Csúfak, szutykosak... és gonoszak: a hardrockereknek joggal pokoli a híre. Ők aztán nem fogják elfogadottá tenni a rockzenét kulturális körökben, az egyszer szent. Becsületükre legyen mondva: nyíltan vállalják rossz ízlésüket, rosszindulatukat és azt, hogy nem akarnak tetszeni annak a társadalomnak, amely nem nyerte el az ő tetszésüket.

Bővebben...