Nem éppen egyenlő futballklubok

Lengyelország és Ukrajna közösen rendezi a június 8. és július 1. között, e napokban is zajló EURO 2012 labdarúgó Európa-bajnokságot. A bajnokságon a nagy futballklubok sztárfocistái játsszák a főszerepet. Pedig a legnagyobb klubok is nyakig el vannak adósodva: az UEFA, az Európai Labdarúgó-szövetség már felszólította a résztvevőket a pénzügyi fair-play-re (PFP), de nem valószínű, hogy a focibiznisz jelentősen megváltozik a közeljövőben.

Bővebben...

Létezik-e nemzetközi szakszervezetiség?

„A mi jelenünk a ti jövőtök” – mondta néhány éve egy cseh baloldali aktivista nyugat-európai társainak. Az alábbi cikk az európai acélipar felszámolásáról szól. Hacsak a szakszervezeteknek nem sikerül megmenteni az ágazatot.

Bővebben...

Eltiporta egy kiselefánt

Gandrange, majd Florange Franciaországban, Liége Belgiumban, Schifflange Luxembourgban – három acélipari termelőhely az ArcelorMittal tulajdonában.

Amikor Lakshmi Mittal 2006-ban megvette a multinacionális Arcelor céget, megmentőként ünnepelték. „Mindent el akartunk hinni – ismeri el Geoffrey Schenk, a Fédération Générale du Travail de Belgique (Belga Általános Munkás Konföderáció, FGTB) chertal-i képviselője. – Az emberek matricákat viseltek, rajta egy kis elefánttal, India jelképével és Mittal fényképével, mert a halálból hozott vissza bennünket. De az Arcelor megölt bennünket”. Hogy a gyáraikat megőrizzék, az európai munkások mindent elfogadtak: rugalmasak voltak, elviselték az áthelyezéseket és a bérbefagyasztást. Mindez mégsem volt elég.

Bővebben...

Ökológiai fordulat Ecuadorban

A fenntartható fejlődésről tartottak csúcsértekezletet Brazíliában június 20–22. között, Rio+20 néven. A fejlett országok zöld gazdaságot akarnak, de azért férjen össze a neoliberális renddel, sokan viszont más utakat javasolnak. Így például Ecuador egy, a nemzeti függetlenséggel, a társadalmi haladással és az ökoszisztéma védelmével összeegyeztethető tervhez keres támogatókat.

Bővebben...

Gorgan városa sárgában és vörösben

A június 18–19-én Moszkvában tartott nukleáris tárgyalások Irán és a G5+1 (az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország) között nem hoztak eredményt, ezért újabb kőolaj- és pénzügyi szigorításokat léptet életbe az Egyesült Államok és az EU. Ezektől a komoly döntésektől távol, Gorgan város lakóinak sok egyéb gondjuk van…

Bővebben...