Radikalizálódás

 

A québec-i diáklázadás világosan mutatja, hogy a megszorító politikát már csak erőszakos módszerekkel lehet rákényszeríteni az emberekre. Amikor Jean Charest liberális (centrista) kormánya felemelte az egyetemi tandíjakat, öt év alatt 75 százalékkal, Québec egyetemi hallgatóinak egyharmada sztrájkba lépett. Erre válaszul május 18-án a parlament rendkívüli ülésén felfüggesztették az egyesülési és gyülekezési jogot. Végzetes összefüggés: egy demokratikus vívmány visszavétele (széles körű hozzáférés az egyetemi oktatáshoz) nagyon hamar az egyik alapvető szabadságjog felfüggesztéséhez vezet.

Bővebben...

Megoldás-e a bércsökkentés? Berlini konszenzus

A válság ürügyén az Európai Unió ma már azt a német gyakorlatot szeretné bevezetni egész Európában, amely szerint a versenyképesség alapja a bércsökkentés. Pedig az eurozóna gazdasági teljesítményének és sorozatos válságának okai épp a bércsökkentésre és a német exportdömpingre vezethetők vissza.

 

Bővebben...

A Balkánon szertefoszlott Európa bája

Horvátország 2013. július 1-től az Európai Unió huszonnyolcadik tagállama lesz. A választók január 22-én igent mondtak a csatlakozásra. Noha az igenek győzedelmeskedtek a szavazatok 67 százalékával, a rendkívül alacsony részvétel (a szavazásra jogosultak 43 százaléka) csökkenti a szavazás jelentőségét. Valójában a horvátok lelkesedés nélkül készülnek a csatlakozásra. Az európai perspektíva sokat vesztett vonzerejéből a térség valamennyi országában.

Bővebben...

„Protekcionista veszély” – az értelmetlen teória

Dominique Strauss-Kahn a protekcionizmus „visszatérésétől” tart[1], „protekcionista veszélyt”2] emleget. „Védjük meg magunkat a protekcionizmustól”[3] és „A helyzet két nagy kockázattal jár: szociális zavargások törhetnek ki és visszatérhet a protekcionizmus korszaka”[4] – írja különböző cikkeiben. Szómenése van vagy tényleg fél? Leginkább talán gyomorbántalmaktól szenved! Mert minél többször szólal meg, annál kevésbé tudjuk, miről is beszél. Természetesen ahhoz, hogy valaki megértse a protekcionizmus kifejezés valódi jelentését, egy kicsit el kell gondolkodnia a szavak értelmén. De első lépésként – ha lehet – meg kell szüntetnie azt a görcsös reflexet, hogy amikor a protekcionizmus lehetősége felmerül, azonnal „háborúról”, „idegengyűlöletről” és „bezárkózásról” kiabál, s esetleg még egy kicsit nyáladzik is.

Bővebben...

Görögország és a két szélsőség teóriája

 

Balázs Gábor, 2012. május 30-án a Rednews-on megjelent elemzése

Mi sem bizonyítja jobban, hogy igen nagy a tét a júniusi görög választások előtt, mint az a példátlan össztűz, amely a görög baloldalra irányul az európai sajtóban. Persze évek óta tart a hányingert keltő hadjárat a „lusta, ingyenélő görögök” ellen, most azonban mindez a teljes őrületbe torkollott. Ezek a görögök nem csak lusták, hanem nácik/komcsik is! Ideje lenne végre móresre tanítani őket.

Bővebben...

A görög kiút: a periféria problematikája

A görögországi válság a csúcspontjához közeleg, s az a pálya, amelyre az ország rá fog lépni, évekre előre egész Európa sorsának alakulását befolyásolja majd. Akik azt gondolják, hogy Görögország kis ország, hiszen mindössze 2%-t állítja elő az Európai Unió GDP-jének, s ezért a következmények kezelhetők lesznek, ténylegesen nem fogják fel az eurózóna válságának súlyát és természetét.

Görögország jelenlegi bajainak elsődleges okozója eurózóna tagsága, ez döntötte teljesen romba a gazdaságot. Az ország annak a régi mítosznak az árát fizeti meg, amely szerint, ha egy gyenge gazdaság szilárd és erős valutával rendelkezik, az azonos rangra emeli egy erős gazdasággal. A valóságban a szilárd és erős valuta leginkább tönkreteszi a gyenge gazdaságot. Ezt a leckét rövidesen újra meg kell tanulni Portugáliában, Írországban és Spanyolországban is.

Bővebben...

Érvek a társadalmasított hitelrendszer mellett

A beruházók és a kormányzati vezetők új távlatokat keresnek: leginkább a válság kirobbanása előtti utolsó pillanatba szeretnének visszatérni „a pénzpiacok jobb szabályozásának” segítségével. De erről a „jobb szabályozásról” már annyiszor hallottunk, hogy nem nagyon hiszünk benne. S lehet, hogy éppen fordítva van: annak jött el az ideje, hogy előre, a jövő felé tekintsünk, arra vegyük az irányt.

Bővebben...

Euro 2012 Lengyelország: Cirkusz és prostitúció, társadalmi válsággal a háttérben

Június 8-án kezdődött a labdarúgó Európa-bajnokság. Kiváló alkalom volt a nemzeti önérzet megünneplésére Lengyelországban. A nyitónapon Varsó központjában, a Tudomány és Kultúra Palotája előtt felhangzott a szurkolók férfias éneke: Polska, biało-czerwoni!, vagyis Lengyelország: fehér-vörös!. Itt létesítettek egy százezres tömegre méretezett szurkolózónát, mivel a stadion ennek a létszámnak csak a felét képes befogadni.

Bővebben...