Szaúd-Arábiával nincs gond

 

Szaúd-Arábiában az emberi jogokat egyáltalán nem tartják nagyobb tiszteletben, mint Iránban. Ennek ellenére a „nemzetközi közösség” érdekes módon megkíméli a vahhábita monarchiát minden kritikától. Miért is? Netalán azért vagyunk rájuk tekintettel, mert ők a világ első számú olajexportőrei? Vagy mert tartós szövetségesi viszonyban állnak az Egyesült Államokkal?

Bővebben...

Rendszerváltás alacsony fordulatszámon

 

 A köztulajdon a közösség tulajdonában lévő érték. Ilyen a társadalmi tulajdon és a közvagyon. A magánvagyon nem közvagyon. Ha a közvagyon magántulajdonná válik, a köznép, mindig gyanakszik. Szinte mindig okkal.

 

Előszó helyett

Összefutottam egy barátommal.

 -         Mi van veled?

-         Várnában voltam – mondta. Ott még mindig magyar trolibuszok futnak. Képzeld, egy fogadáson megkeresett Várna polgármestere. Kérdezte, hogy gyártanak-e még trolibuszt Magyarországon. Ha igen, biztosan tőlünk vesznek, mert elnyűhetetlenek.

-         Nem tudom, de szerintem nem gyártanak. Itt már csak kereskednek, bankolnak és irodáznak. Elvesztettük gyárainkat, a bennük lévő szaktudást, majd a telkeket is, melyeken a gyárak álltak. Öngyilkos viselkedés az, mikor senki nem termel, mindenki csak eladni akar.

Bővebben...

Olasz aktivisták nyomában

Olaszország a maga erős kommunista pártjával és élénk, vitatkozó értelmiségi közegével sokáig az egész európai baloldal példaképe volt. Hova lettek az aktivisták, mit gondolnak a mai helyzetről? Következzék most egy utazás a félszigeten, északról délre, hogy bemutassuk azt a mozgalmi életet, amely identitásválság, belső konfliktusok, stratégiahiány és a társadalomtól való elszakadás közepette próbál meg újjáéledni.

Bővebben...

Itt állsz és ott ül a haszon

Az út egyenes, aszfaltozott és monoton. Egymást érik a majomkenyérfák. Bár reggel van, a föld sárga és porlepte. A régi fekete Peugeot-ban fojtogató a levegő és szinte belélegezhetetlen. Adama Faye agrármérnök, a svájci nagykövetség együttműködési tanácsosa, valamint sofőrje, Ibrahima Sar társaságában észak felé tartunk, Szenegál nagybirtokai felé. Hogy felmérhessük a spekuláció hatását az élelmiszeripari termékekre, térdünkön kiterítve tanulmányozzuk az Afrikai Fejlesztési Bank legfrissebb statisztikai táblázatait. Adama Faye azonban úgy tervezi, hogy kicsit messzebb bemutat nekem egy egészen más hírforrást. Megérkezünk a Saint-Louis-tól száz kilométerre fekvő Louga faluba. Itt aztán hirtelen megállunk: „Gyere! Látogassuk meg a húgomat, neki nincs szüksége a statisztikáidra ahhoz, hogy elmagyarázza, mi folyik itt.”

Bővebben...

Nehéz kérdés előtt az európai szakszervezetek

A bérdömping ellen az európai minimálbér a megoldás. Ne fordulhasson elő, hogy a versenyképességre hivatkozva az egyes országban más országok még alacsonyabb béreire hivatkozva csökkentsék a munkabéreket. A szakszervezetek körében mégsincs egyetértés ez ügyben.

Bővebben...

Érdemek és korlátok – a Baloldali Frontról

„Il n'est pas de sauveurs suprêmes: / Ni Dieu, ni César, ni tribun”
Essünk túl gyorsan a tényeken: a francia elnökválasztás nagy eseménye, amivel tele van a média, az internet, a tévék, az újságok, Franciaországban és a művelt világban (Magyarországon kívül persze, leszámítva Simicska Lajos lapját és a bérgyilkosok által is elpusztíthatatlan Frei Tamást), hogy a Baloldali Front elnöke, Jean-Luc Mélenchon a szavazatok 15-17 százalékára számíthat az elnökválasztás első fordulójában. Ez az ún. Baloldali Front 2009-ban jött létre a halódó Francia Kommunista Párt (PCF) és a Szocialista Pártot annak szociálliberális politikája miatt 2008-ban, éppen Jean-Luc Mélenchon vezetésével (főként a német Die Linke példájára) elhagyó balszárny egyesülésével.

Bővebben...

Lengyelország : éljen az embrió – haljon meg a nő!

 

Úgy beszélünk az iszlám fanatizmusról, mintha feléledt volna  egy idejétmúlt, a mai világban már elképzelhetetlen erőszakosság és hatalomgyakorlás. Pedig alig néhány száz kilométerre Magyarországtól már majdnem húsz éve regnál a katolikus fanatizmus, és erről nagyon ritkán hallunk elítélő szavakat.

 

Hogy egy igazi feminista szólással éljünk: jobb lenne söprögetni a saját portánk előtt is.

Bővebben...