A legrosszabb vonzásában

Az amerikai pénzügyek túlburjánzása világméretű gazdasági krízist idézett elő, amelynek jól ismerjük a következményeit: tömegével tűnnek el a munkahelyek, csődbe jutott több millió ingatlantulajdonos, leépítik a szociális ellátásokat. S mégis, a válság kirobbanása után négy évvel, egy különös paradoxon eredményeként nem kizárt, hogy a Fehér Házba olyan elnök, Willard („Mitt”) Romney fog beköltözni, aki hatalmas vagyonát a pénzügyi spekulációnak, a munkahelyek kitelepítésének és a Kajmán-szigetek (pénzügyi) vonzerejének köszönheti.

Bővebben...

Utcalányról jött a hír

Magyarország most lehajtott fejjel áll a hétfői parlamenti mondatok után, amelyek a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállásáról szóló vitában hangzottak el. A nők elleni erőszakot a fejlett társadalmak sem számolták fel, de tőlünk nyugatabbra kevésbé bagatellizálva és hatékonyabban reagálnak egy-egy ügyre és jelenségre a döntéshozók. Egy fiatal brüsszeli lány dokumentumfimet forgatott arról, hogyan zaklatják a férfiak, amikor hazafelé tart. A kisfilmből nagy vita lett.

Bővebben...

A tudás kiárusítása

Valérie Pécresse, mindjárt az után, hogy 2007-ben elfoglalta a felsőoktatási és kutatási miniszteri bársonyszéket, azt a kihívással felérő feladatot tűzte maga elé, hogy befejezi a felsőoktatás neoliberális reformját. A Les Echos 2010. szeptember 27-i számában megjelent interjúban kijelentette: „Helyre akarom hozni az 1968-as lázadás következményeit, méghozzá gyorsan, 2012-ig”. A mérlegkészítés pillanatában megállapítható, hogy szép sikerrel büszkélkedhet.

Bővebben...

A pénzügyi válságtól az új nacionalizmus kibontakozásáig

A minap Bukarestben A nemzeti kérdés Közép-Európában című konferencián felfigyeltem a szálloda liftjében a rendezvény terembeosztását tartalmazó, látszólag ártatlan információs táblára. A táblán egy kis Európa-térkép volt látható a következő feliratokkal: Berlin terem, Amszterdam terem, Párizs terem, London terem stb.. Mindez kifejezésre juttatta az európai gondolatban megnyilvánuló egységet és sokszínűséget. Van ennél jellegzetesebb kifejeződése az Európai Unió által megoldott nemzeti kérdésnek? Az országok boldogan és konfliktusok nélkül élnek egymás mellett, minden egyes terem a saját identitásával és tevékenységével; az egyik teremben esküvői rendezvényt, a másikban tudományos konferenciát, a következőkben valamilyen terméket promotáló kereskedelmi rendezvényt vagy egy fókuszcsoportos megbeszélést tartanak, és így tovább. És ami igazán nagyszerű: ki sem kell lépni a hotelből, minden helyben van.

Bővebben...

A vállalatvezetők dackorszaka elkezdődött

Munkanélküliség, szegénység, recesszió… Kezdjük megismerni az amerikai ingatlanbuborék kipukkadása következtében kirobbant gazdasági és pénzügyi válság következményeit. De a háttérben, kevésbé látványosan, egy másik hatással is számolnunk kell: a vállalatvezetők legfelső csoportjában is megfigyelhető, hogy a világgazdasági rendszer eddigi feltétlen támogatása helyébe egy bizonyos tartózkodás, a lelkesedés hiánya lépett.[i] És mi lesz azzal a társadalmi berendezkedéssel, amelynek leghűségesebb hadnagyai, kiszolgálói és hívei elpártolnak?

Bővebben...