A rossz döntés

Ha csak halogatjuk a fontos döntéseket, majd végképp kifutunk az időből, akkor kényszerülünk arra, hogy a rossz és a még rosszabb közül válasszunk. Kilenc nappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után George W. Bush elnök például már urbi et orbi fenyegetőzött: „Aki nincs velünk, az a terroristákkal van”. Két háború következett, előbb Afganisztánban, aztán Irakban. Az eredményeket ismerjük. Maliban ismét – és sürgősen – dönteni kellene két rossz között.

Bővebben...

Az osztatlan elismerést kiváltó finn oktatási modellről

Ahhoz, hogy bejussunk a Botteni-öböl partján fekvő Rauma nevű település általános iskolájába, nem kell áthaladnunk sem kapun, sem kerítésen. Egyszerűen el kell haladnunk egy garázsszerű kerékpártároló és játszótér előtt. A tornateremtől kezdve a zeneteremig bezárólag minden olyan, mintha egyenesen a gyerekekre szabták volna. A 45 perces tanóra folyamán az angoltanárnő ötféle tevékenységet szervez. Már az első pillanatokban valamennyi tanuló figyelmét leköti azzal, hogy a beszélgetés közben kézről-kézre adogatnak egy labdát. Más országokban is ismert eljárásról van szó, ám az a tény, hogy Finnországban egy tanárra átlagosan 12,4 tanuló jut, – ami Európában az egyik legjobb diák-tanár aránynak számít – itt különösen eredményesnek tűnik.

Bővebben...

Finn oktatási rendszer keretes cikkei

A Finn oktatási rendszer 1.sz keretes cikk

Tiszteletben tartva mindenki tanulási ritmusát

Az iskolai előkészítő után a finn rendszer szerint „alapozó iskolának” keresztelt, kilenc osztályos kötelező általános iskola következik, amelynek első osztálya a francia iskola-előkészítőnek, kilencedik osztálya pedig a francia harmadiknak felel meg.

Bővebben...

Ki kormányozza az internetet?

Az Internet Free francia internetszolgáltató a YouTube videomegosztó – tulajdonosa a Google – szemére vetette, hogy túl sok reklámot kényszerít rá a nézőkre. Sőt, odáig ment, hogy a saját felhasználói felé blokkolta a YouTube reklámjait, amiből persze nagy botrány kerekedett. Végső soron az Internet Free ezzel a lépésével kikezdte azt a közhiedelmet, miszerint az „internet semleges”. Tavaly decemberben Dubaiban egy nemzetközi konferencián is épp az internet semlegessége vált a nézeteltérések egyik központi kérdésévé, miközben az USA – a világháló szolgáltatója – szerepén is kiélezett vita folyt a résztvevők között. Megkérdőjeleződött a kapitalizmus hálózati infrastruktúráját igazgató és alakító hatalom.

Bővebben...

Osztályharcos filmek a Berlinalén

 Soha egyetlen fesztiválon sem láttam még annyi filmet, amelyek munkásokról szóltak, s amelyekben olyan részletesen mutatták volna a gyári munkát, a szerelést, a gépek zaját és a fizikai munka mindennapjait, mint az idei Berlinálén. A berlini fesztiválon persze több száz filmet mutatnak be, ebből nekem körülbelül harmincötöt sikerült megnézni, így a merítés esetlegesnek is mondható. De az hiszem, mégsem véletlen, hogy a pénzügyi válság, a növekvő szegénység és a munkahelyek megszűnése egyre több filmesben – és másfelől potenciális nézőben – tudatosítja, hogy az életben minden valódi érték forrása a munka, s nem a spekuláció és a piaci ügyeskedés.

Bővebben...

A húsipar felzabálja földet

Az ENSZ átlagos demográfiai előrejelzései szerint bolygónkon az emberiség létszáma 2050-re eléri a kilencmilliárd főt, akkortól pedig a népesség növekedése megáll. Az előrejelzésektől sokan megijedtek, és az államok rettegnek a túlnépesedéstől. Lesz-e elég nyersanyag, lesz-e elég élelmiszer, ha már most, 2013-ban több mint egymilliárdan rendszeresen nem tudnak jóllakni, éheznek és alultápláltak? Azok az országok, amelyek a hiánytól félnek, néhány éve őrült tempóban kezdték felvásárolni a szegényebb országok megművelhető földjeit. Az élelmiszeripari és zöldüzemanyag-termelő óriáscégek ugyanezt teszik.

Bővebben...

Az Orbán-rezsim politikai teológiája

A politikai teológia alapvonása, hogy a politikai filozófia és a keresztény teológia metszéspontjában áll. Arról szól, hogy a teológiai fogalmak és gondolkodásmód miképpen legitimálják, és határozzák meg a politikai, gazdasági és társadalmi cselekvéseket. Első nagy képviselője Kaiszareiai Euszebiosz püspök-egyháztörténetíró (265–339), a vallási és politikai egység nagy teoretikusa, aki már Constantinus császár életében (†337) összekapcsolta a Birodalom nagyságát és a kereszténység diadalát.

Bővebben...

Kokainkaraván a Száhilban avagy miért is háborúzunk Maliban?

Nyugat-Afrika lett – félúton Dél-Amerika és Európa között – a kábítószer-kereskedelem egyik fontos útvonala, a Kolumbiából, Peruból vagy Bolíviából érkező kokain átrakodóállomása. Az üzlet nyereségéből telik a különböző közvetítők, így a fontos politikai vezetők lefizetésére, ahogyan az Maliban is történt. Így járul hozzá a kábítószer-kereskedelem az államok korrumpálásához és végső soron széteséséhez.

Bővebben...

Európai Uniót, de másképpen?!

bulgarieA Bulgáriából érkező hírek az elmúlt egy hónapban nem kerültek az érdeklődés középpontjába. Mindenki a Boriszov kormány lemondásával foglalkozik és nem az odavezető úttal, annak ellenére, hogy sok tanúsággal szolgál Bulgária elmúlt negyedszázados történelme.

Bővebben...

A fenntartható növekedés legendája - Perbeszéd egy mítosz ellen

Tudnánk-e nélkülözni ezt a világot, ahol állandóan háromtucat tévéműsor, az internet, a DVD, a mozizás és a kikapcsolódás egyéb lehetőségei közül kell választanunk, és amelyben a szórakozás nyomasztó szabadidős stresszé válik? Vajon nem volna-e szebb, ha ismét inkább magunk alakítanánk az életünket? Ha több időt fordíthatnánk a gyerekeinkre, végre újra saját magunk zenélnénk, főznénk, segítenénk a szomszédainknak, vagy önkéntesként segédkeznénk?

De mégis hogy lehet mindezt heti negyven óra – néha akár még több – munka mellett megvalósítani? Aki ilyen sokat dolgozik, olykor szeretne is magának ezt-azt megengedni: új autót, iPadet, új LCD-tévét – és természetesen Playstationt a gyerekeknek. Így az ember máris a fogyasztói igények és az időhiány ördögi körében találja magát.

Bővebben...

A legfontosabb emberi jog a női egyenlőség! Március 8-án a Nemzetközi Nőnapon

Ó az a március 8 ! Minden évben ugyanaz a nóta – mondhatnák egyesek. Annyiféleképpen beszéltek nekünk erről, hogy sokan már oda se figyelnek. Milyen sorsra jutott a titkárnők, vagy a nagymamák napja... Pedig még nem jött el a férfi-nő közötti egyenlőség kora! Túlságosan is messze vagyunk ettől. Világszerte olyan még a helyzet, hogy a Nőnapra továbbra is szükségünk van. Mert a nők jobbat érdemelnek!

Bővebben...