11. Frankofón Filmnapok (IV.22-V.2)

 

2021. április 22. 8:00 - 2021. május 2. 23:59

11. Frankofón Filmnapok - Online - FB esemény

Fesztivál honlap és jegyvásárlás: http://bit.ly/frankofon
 
• 2021. április 22-től május 2-ig
• Minden filmhez választható magyar felirat
• Csak Magyarországon elérhető
• A rendelkezésre álló helyek függvényében
• Jegyárak, Egy film: 790 Ft. - 5 filmes bérlet: 3,000 Ft.
 
Kövessétek online a Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között! A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat. Emellett több kísérőprogram is elérhető lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közös szervezésben. A magyarországi frankofón nagykövetségek részvételével létrejött válogatás a frankofón mozi legjavát tárja a magyar nézők elé.
 
A filmnapok nemcsak az idei nagy filmfesztiválok (Cannes, Velence, Oscar) díjazott filmjeit vonultatja fel, hanem közönségfilmeket, vígjátékokat, drámákat és gyerekeknek szóló filmeket is. Még több információ hamarosan.
 
• Nyitófilm - elérhető április 22-től 18 órától május 2-ig
„Végy egy dzsungelt, helyezd bele a kalandfilmek klasszikus elemeit, és keverj hozzá némi abszurd, fanyar humort.” – Cineuropa. Catherine Deneuve főszereplésével
 
• Az április 23-tól május 2-ig elérhető válogatás
Az 1990-es évek elején Gaby teljességgel megéli a gyerekkor boldogságát Burundiban. A polgárháború azonban nemcsak a csínytevéseknek vet véget, hanem az ártatlanság korának is.
 
★ Az elfeledett virágok (Les fleurs oubliées) -  Ingyenesen megtekinthető április 22. és május 2. között
Egy híres botanikus – nem mellesleg pap – visszatér a túlvilágról, hogy felvirágoztassa Albert méhészetét, és segítsen neki szembeszállni egy erősen környezetszennyező vetélytárssal.
 
„A több szálon futó történet egy egész generáció hallgatását töri meg, azokét a francia férfiakét, akik húszévesen kerültek bele az algériai háborúba.” – Cineuropa’’ Gérard Depardieu főszereplésével
 
Youri Párizs egyik elővárosában él, a „vörös” Gagarinban. És természetesen űrhajós szeretne lenni. Csakhogy a telepet le akarják bontani, viszont a fiú nem adja egykönnyen az „űrhajóját”.
 
Marguerite és Margot látszólag nem sokban különböznek egymástól, mintha ikrek lennének. Csakhogy az egyikük 1942-ben, a másikuk 2018-ban éli a kamaszok életét – már ameddig egy varázserejű utazóláda közreműködésével helyet nem cserélnek.
 
Frank vezetőként dolgozik a tengeri szállítmányozásban. Ám elég egy rossz döntés, és a rendszer, amelyet egész életében szolgált, kiveti magából. Amitől a férfi addigi értékrendje megkérdőjeleződik.
 
★ Az Oscar shortlistes film, Az éjszaka meséi (La Nuit des rois) április 26-tól május 2-ig érhető el
Nyugat-Afrika egyik legnagyobb börtönében a rabok között szigorú a rangsor. A betegeskedő vezér hatalma inog. Kinevez hát egy „mesélőt”, hogy egész éjszaka történetekkel szórakoztassa a tömeget.
 

Filmklub, 2021 április 28.: A Kelet az Kelet (1999)

filmklub csík

---------------  ONLINE  ---------------

 

2021. árilis 28, szerda, 20:15

 

  kelet

 

A Kelet az Kelet

Rendező : Damien O'Donnell (1999)

„Ez a felhős bolygó a Föld. Az otthonunk.” – hangzik el a film talán legfeszültebb pillanatában. Ám hogyan lehet otthon az, ahová egyszer, sok évtizeddel ezelőtt menekültek, s ahonnan a menekültek utódai elmenekülnek. Ahol szokások, hagyományok, kényszerek ütköznek az új otthon szokásaival, az új generáció igényeivel? Ebből az 1999-ben bemutatott filmből, amelynek helyszíne véletlenül ugyanaz a Salford, mint az Egy csepp mézé volt, hiányzik minden, ami dögössé tesz egy mozit manapság. Se szürreális víziók, se lassított ugrások, high-tech pörgés vagy fekete utópia. A történet egy vegyes – pakisztáni és angol – házaspárról és gyerekeiről szól, köznapi emberek vívódásairól. Ha akarod komoly, ha akarod vidám. Igaz, hogy emiatt nem is fog elévülni egyhamar. Már csak azért sem, mert a Magyarországról külföldre mentek közül egyre többen alakítanak kint családot, és a gyerekeik már nem fognak kötődni az óhazához.

 

a film bármikor megtekinthető előtte itt:

KELET AZ KELET - 1999.

 

Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/97113775220


Moderátor: Cs. Kádár Péter

 

Várunk szeretettel a MagyarDipló szerkesztősége  és a MÚOSZ Kulturális Szakosztálya nevében

Morva Judit és Vámos Éva

 

akinek még nincs letöltve a zoom, itt letölthető:

https://hu.wizcase.com/download/zoom/

 

 

  

CINEMA CLUB ONLINE: Les Harmonies Werckmeister (5 mai 2021)

filmklub csík

  

-  CINEMA CLUB ONLINE avec Magyardipló et UPF-Hongrie -

Invitation pour le mercredi 5 mai, à 20h15

werck 

Les Harmonies Werckmeister

Béla Tarr (2001)

 

Les Harmonies Werckmeister (Werckmeister harmóniák) est le neuvième long métrage (sorti en 2001) du réalisateur Béla Tarr, l'un des plus grands cinéastes de notre époque et figure de proue du cinéma hongrois. Ce film (en noir et blanc) s'inspire d'un roman, publié en 1989,  de son collaborateur permanent László Krasznahorkai: La Mélancolie de la résistance (Az ellenállás melankóliája, traduction française:  Gallimard, 2006). La production tournée dans une petite ville hongroise de la Grande Plaine (Baja), a été réalisée en collaboration internationale (dont des acteurs de renommée mondiale comme Hanna Schygulla, Lars Rudolph et Peter Fritz).

 L'action se déroulant dans un bourg obscur, est pourtant conçue dans plusieurs dimensions, elle est située dans un contexte universel, le mécanisme des astres. Elle  évoque, entre autres, un fait intéressant: la tournée européenne (en 1961) d'une baleine gigantesque qu'on avait promenée en Hongrie aussi et qui a suscité un grand intérêt et a engendré des rumeurs étranges dans toute l'Europe.

Le titre du film fait référence à un théoricien allemand de la  musique baroque peu connue de notre temps, Andreas Werckmeister (1645-1706) qui a élaboré une thèse des principes d'harmonie sur les modalités de l'accordage des instruments à cordes frappées (dont le clavecin et le piano). Le problème qu'un personnage central, György Eszter expose dans le film a été traité par Bach aussi qui l'a illustré par le Clavier bien tempéré (Das Wohltemperiertes Klavier I-II, 1722, 1744), mais sa conception dépasse largement le cadre musical. Il en fait la source de tous les maux du monde et se propose de constituer une nouvelle théorie et pratique de l'accord et de l'harmonie, valable pour tout le cosmos.

 

A voir le film sur ce lien:

https://www.youtube.com/watch?v=gMGUWl7HP5Y&t=5892s

 sous-titrage en anglais avec possibilité de sous-titrage automatique en français

 

Participer à la réunion Zoom

 https://zoom.us/j/93650578253

 

Le film sera présenté par

Ilona Kovács 

 

Vous êtes cordialement invités par Éva Vámos

MagyarDipló et UPF-Hongrie

 

pour ceux qui n’ont pas encore le zoom:

https://hu.wizcase.com/download/zoom/