Népellenes front

A feltörekvő országok mai vezetői nem méltó örökösei a háború után a gyarmatosítás és imperializmus ellen küzdő elszánt vezetőknek. A déli országok gazdasági szerepe fokozatosan, de feltartóztathatatlanul nő, a világgazdaság mind nagyobb részét tartják ellenőrzésük alatt. Ebből a szempontból a dolgok a helyükre billennek. Csakhogy a vagyonelosztás ezekben az országokban annyira igazságtalan, annyira egyenlőtlen, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek Dél-Afrikában vagy Kínában ma nagyobbak, mint az Egyesült Államokban. A frissen létrejött óriási magánvagyonokat viszont sokkal inkább nyugati luxuscikkre és nyugati vállalatok felvásárlására költik, semmint az indiai, kínai, arab, afrikai lakosság élet- és egészségügyi körülményeinek javítására.

Bővebben...

Adóparadicsom, belga módra

Belgium ismeri a receptet, hogyan kell odavonzani a gazdag adófizetőket: az ottani adótörvények szerint még bevallani sem kell a részvények árfolyamnyereségét és az osztalékok legnagyobb részét. A rendszert, amely törvényesíti az adóalap egy részének eltitkolását, az állam maga tartja fenn, nagyon is tudatosan. Ugyanakkor ennek következtében hamis képet kapunk a társadalmi egyenlőtlenségek valós mértékéről, és ez erősen lefékezi a politikai mozgósítás lehetőségeit.

Bővebben...

Az önimádó mozgalom: OWS (Occupy Wall Street)

Hogyan tudja az elmélet teljesen megbolondítani a gyakorlatot?

Van egy visszatérő emlékem, milyen lelkesek is voltunk, amikor a „Foglald el a Wall Streetet!” mozgalom elkezdődött. Ültem a washingtoni metrón és olvastam egy cikket a manhattani Zuccotti Park-i tiltakozásokról. Három évvel korábban kellett megmenteni a Wall Street bankjait. Már legalább két éve, hogy az ismerőseim közül senki sem hitt többé abban, hogy Barack Obama képes lesz valami különlegeset alkotni. És két hónappal korábban, a bankárok republikánus barátai az országot a csőd szélére sodorták csak azért, hogy nyomást gyakoroljanak a Fehér Házra. Mint mindenkinek, nekem is elegem volt.

Bővebben...

Egységes-e a tudomány?

Minden emberi kultúra létrehozza a saját tudományos látásmódját

Megfigyelni, megnevezni, leírni, elméletté alakítani: ezeket a műveleteket minden emberi társadalom kialakította magának. Ugyanakkor minden civilizáció kitaposta a maga útját a megismeréshez, a kölcsönhatások sokkal ritkábbak, mint gondolnánk, ezért kérdés, hogy beszélhetünk-e egyetemes tudományról? Mondhatjuk-e hogy a tudomány univerzális?

Bővebben...

Sebészeti turizmus Újdelhibe

A madárinfluenzák, a dengue- és a chikungunya-láz arra figyelmeztetnek, hogy a vírusok ugyanúgy utaznak, mint az emberek és az állatok. Lehet hogy egyénileg jó megoldásnak tűnik külföldre utazni egy olcsóbb műtétért, de az orvosi turizmus gyors fejlődése közvetlenül hat az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedésére.

Bővebben...

Ki védi meg a munkaügyi felügyelőket?

 Francois Hollande egyik ígérete az volt a 2012. tavaszi választási kampány során, hogy amennyiben a baloldal ismét kormányra kerülne „azonnal leállítja a munkaügyi felügyeleti állások megszüntetését” és gondoskodni fog arról, hogy „a szakma visszakapja a közszolgálathoz méltó hivatásérzetet és működési eszközöket.”[1] Az ígéret azt követően hangzott el, hogy 2012. február 7-én munkaügyi felügyelők tüntettek Arras megyei kollegájuk, Romain Lecoustre öngyilkossága miatt, akit három héttel korábban felakasztva találtak meg a lakásán. Ezt az esetet megelőzően, 2011 májusában az egyik szakszervezet (SNU-TEFE) országos titkára, Luc Béal-Rainaldy sem látott más kiutat, ezért elkeseredésében levetette magát a munkaügyi minisztérium lépcsőházában.

Bővebben...

Európa és a német hegemónia

Fenyegetődznek, kígyót-békát kiáltanak egymásra: a 2014-2020-as uniós költségvetési tárgyalások megosztják a tagországokat. Bár sokat beszélnek az angol kedvezményekről, de igazából az egész európai építmény recseg-ropog. Az uniós költségvetés csak a GDP 1 százaléka, így messze nem elég arra, hogy az Unió pozitívan válaszolhasson a déli országok szolidaritási kérésére. Most is, mint már annyiszor, a táncot Berlin vezeti.

Bővebben...

A dezertőr

 A dezertőr[1]

Amikor az egész nyugati politikai elit, a médiák és persze a mindig mindenre kapható értelmiségiek „soha nem látott egységbe” tömörülnek egy kérdés kapcsán, ajánlatos gyanakodni, hogy valami nincsen rendben. Union sacrée[2]: persze hogy megint háborút indítottak valahol.

Bővebben...

Virágzanak az árutőzsde óriáscégei Genfben

Óriási korrupciós botrány kerekedett a Gunvor, egy kőolaj-nagykereskedésre specializálódott cég egyik szerződése miatt. A szerződést egy genfi alkalmazott kötötte a Kongói Köztársasággal. A botrány miatt még a sokat látott genfi polgárok is elégedetlenül rázták meg a fejüket.

Bővebben...

A lőfegyverek korlátozás nélküli, szabad árusítása és a kognitív disszonancia elmélete

Newtownban, az amerikai kisváros általános iskolájában 2012. december 12-én lezajlott tömegmészárlás tragédiáját követően ismét napirendre került a lőfegyverek szabad árusításának kérdése. Annál is inkább, mert az elkövető édesanyja kedvelte a lőfegyvereket. Egy állig felfegyverzett 20 éves fiatalember huszonhat személyt, köztük húsz gyermeket gyilkolt meg. Az amerikai Nemzeti Lőegylet (NRA) – a fegyver-lobby vezető ereje – óvatos hallgatásba burkolózott. Néhány héttel az eseményt követően a fegyvereladások hirtelen megsokszorozódtak, olyannyira, hogy a fegyverkereskedőknél áruhiány lépett fel. Olyan tulajdonos is akadt, aki a haszon reményében arra vetemedett, hogy a saját fegyverét kínálta eladásra.

Bővebben...