2013. december

Jó hírek Iránból

 

Rossz lehet-e az a megegyezés, amely ellen egységesen tiltakozik Benjamin Netanjahu, az iráni ultrakonzervatívok, az amerikai Kongresszusban meghatározó szerepet játszó izraelbarát lobbi és Szaúd-Arábia? Izrael pedig – amely atombombával rendelkezik, miközben nem hajlandó aláírni az atomsorompó-egyezményt és egyébként is az az ország, amely a világon a legtöbb ENSZ határozatot szegte meg – tényleg nem hiteles, amikor kioktatja épp ezekben a kérdésekben az iráni rezsimet.

Bővebben...

Az orosz diplomaták nagysága és illúzióvesztése

A nagy honvédő háború (1941–1945) után épült huszonhét emeletes épület, amely Moszkvában helyt ad a külügyminisztériumnak, masszív, égre törő architektúrájával Oroszország szuperhatalmi múltját idézi. Építésének idején – 1948-tól 1953-ig – a kommunista eszme egyre nagyobb teret nyert. A Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége minden földrészen aktív diplomáciai tevékenységet fejtett ki.

Bővebben...

Oroszország visszatér a nemzetközi porondra

Az utóbbi hónapokban az orosz elnök, Vlagyimir Putyin két jelentős sikert is elért a nemzetközi színtéren. Augusztusban menedéket kínált Edward Snowdennek, az amerikai informatikusnak, aki nagy visszhangot keltő közérdekű bejelentést tett a National Security Agency, az NSA numerikus megfigyelő rendszereinek tevékenységéről. Akkor Putyin azzal dicsekedhetett, hogy Oroszország a világ egyetlen országa, amely képes ellenállni Washington követeléseinek. Hogy kivonhassa magát, Kína csak messziről kerülgette a kérdést, és mindenféle ürüggyel hozakodott elő, majd ezt a példát követte Venezuela, Ecuador, de még Kuba is.

Bővebben...

Az enyém vagy közös?

A felhasználás és a tulajdonlás nem feltétlenül esik egybe. Válaszul a vásárlóerő csökkenésére, illetve arra, hogy lakásainkat lassan elöntik a ritkán használt tárgyak, egyre többen úgy szervezik meg az életüket, hogy csereberélgetik, kölcsönadják és megosztják ezeket. A mozgalom gyorsan terjed, a fogyasztói csoportok köre egyre csak bővül és egyre többet… vásárolnak.

Bővebben...

Lino Brocka, az elpusztíthatatlan manilai

Az 1970-es években a Fülöp-szigeteken a diktatúra jól elvolt a szórakoztató filmekkel. Lino Brocka filmrendező viszont türelmesen nekilátott egy művészileg és politikailag is igényesebb közönség kinevelésének. Komoly feladat, amelyhez elengedhetetlen jól ismerni és ügyesen keverni az éppen divatos műfajokat és a felforgató eszméket.

Bővebben...

Kína nagy mutatványa

 Kína új vezetői határozottan jól kezelik a kommunikációt. Több hete már többé-kevésbé megszervezett híresztelések övezik a Kínai Kommunista Párt 18. Központi Bizottsága III. plénumát, amelyet november 9. és 12. között tartanak. Az ülés történelmi jelentőségű lesz, erről biztosítanak bennünket a legkülönbözőbb hangon és módon a hivatalos és félhivatalos sajtó cikkeivel, az Államtanács Fejlődéskutató Központja, egy, a hatalomhoz közel álló  „think-tank” jelentésének publikálásával, az interneten és mikroblogokon folyó „vitákkal”. Kína számára olyan döntő tanácskozás lesz ez – ígérik –, mint amilyen az 1978-as III. plénum volt, amely lezárta a maoizmus korszakát és Teng Hsziaoping vezérlete alatt elindította a reformokat. Olyan jelentős, mint az 1983-as plénum, amely hivatalossá tette a „szocialista piacgazdaság” fogalmát.  Senki nem tudja, az elfogadott határozatok betartják-e majd a beharangozott ígéreteket. De mindenki úgy gondolja, hogy a status quo, a jelen helyzet további fenntartása veszélyessé válhat.

Bővebben...

Személyes adatok: aranybánya és vasketrec

 Barátaink, gondolataink, levelezésünk és utazásaink: ma az emberi tevékenység nagy részéből számszerűsített adatokat állítanak elő. Gyűjtésük és kiértékelésük izgalmas elemzésekhez vezet, ami felkeltette az óriásvállalatok érdeklődését is. Ugyanakkor ennek az adattömegnek az előállítása veszélyessé válhat az egyén szabadságára, ahogy az USA mindenre kiterjedő kémprogramja is mutatja.

Bővebben...

Mindent megtudni, de semmit sem megérteni

Mielőtt kinevezték volna a Világbank elnökének, Robert McNamara már ismertté vált mint az amerikai értelmiségi elit egyik vezére, aki a vietnami háborút a legmodernebb értékelési módszerek felhasználásával gondolta megnyerni. Akkoriban a PRISM kémprogram még nem létezett, de az adatgyűjtés már akkor is teljes sebességgel zajlott.

Bővebben...