2014. május

A büntető gépezet

20140322 125241Az európai utópia lassan egy büntető gépezetté alakult át. Miközben működése kifinomodott, egyre inkább az az érzés alakul ki, hogy az elit, a tökéletesen helyettesíthető és lecserélhető elit, minden válság ürügyén, egyre keményebb megszorító politikát vezet be és kikényszeríti a föderalizmus felé való erőltetett menetelést[i]. E cél mögé felsorakoznak az igazgatótanácsok és a szerkesztőségek tagjai. Ha ehhez a nem túl népes társasághoz hozzáadjuk a tőkéjük járadékából élő németeket, néhány luxembourgi strómant és a francia szocialista párt majd' minden vezetőjét, akkor sem sikerül komoly lakossági hátteret összehozni az „Európa projekt” mögé.

Bővebben...

Bonapartizmus vagy alkotmányosság

1280px-Jean-Leon Gerome 001Franciaországban, és más fejlett demokráciákban is tapasztalhatjuk, hogy az állampolgárok és a választott képviselők közötti szakadék egyre szélesebbre nyílik. Válságban van a demokrácia - hangoztatják egyre többször. A mögöttes tartalmat tekintve ez több más mellett arra utal, hogy megváltozott az a politikai modell, amelyben élünk. A lisszaboni szerződés, amit a 2005. május 5-i népszavazáson egyértelműen kinyilvánított népakarat ellenére fogadtak el, az elit egy részének tekintélyelvű hajlandóságát fejezi ki. Vajon egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása Franciaországban képes lenne-e kordába terelni ezt a hajlandóságot?

Bővebben...

Tea, aprósütemények és „jó ötletek„ a Shangri-La palotában

tafta32014. április 10-én, a párizsi Shangri-La palotaszállóban újabb konferenciát tartottak a Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodás (TTIP[1]) jövőjéről. Az ötcsillagos szállodában, ahol a legolcsóbb szoba éjszakánként 850 euróba kerül, Marietje Schaake Európa Parlamenti képviselő a következő szavakkal ébresztette fel a kristálycsillárok alatt diszkréten szundikáló közönséget: „Még szerencse hogy nem vagyunk sokan, mert épp az itt elhangzottak miatt indult be odakinn a tömeges tiltakozás. Az ellenvélemények hallatán, őszintén szólva, még a hidegrázás is rám tört” – mondotta Schaake asszony, majd így folytatta: ”Az, hogy ilyen elegáns és drága helyre hívtak össze bennünket, csak fokozza az emberek ellenérzéseit a transzatlanti óriáspiaccal szemben. Szembe kell nézni a tényekkel: az egyezmény (TTIP) sokak számára egy mérgező kotyvalék, melynek komponensei az Egyesült Államok, Európa és a magánszektor.” A konferencia résztvevői – amerikai kormányhivatalnokok, európai bürokraták, óriás cégek vezetői és tulajdonosai – erre már felkapták a fejüket...  

Bővebben...

Égető gondok a központi fűtéssel Oroszországban

800px-Kustodiev russian venusVlagyimir Putyinnak, önhatalmú kilengései ellenére, sikerült megnyerni a lakosság bizalmát azzal, hogy visszaállította az orosz állam tekintélyét és gazdasági stabilitását. A városi fűtési rendszer elmaradottsága is jól mutatja azonban, hogy az állami beruházások felfutásával nem sikerült korszerűsíteni az alapszolgáltatásokat. A közpénzek magáncélokra herdálása továbbra is óriási kísértés. Az energiahatékonyság pedig várhat.

Bővebben...

Áldozatok traumái, traumák áldozatai

Peace pipeA 20. században a történelem többször is egymás ellen fordította a lakosság különböző csoportjait. Az ebből következő traumák sokáig tabusítva voltak, feldolgozásukkal továbbra is adósak vagyunk. De ha ez továbbra is így lesz, félő, hogy újabb és újabb traumatizáló események rakódnak majd a régiekre, amelyek súlya alatt összeroppanhatunk. A feldolgozatlan traumákra természetesen a politikusok is előszeretettel játszanak rá, ahelyett, hogy feldolgozásukat elősegítenék, és a fontos társadalmi kérdésekre új megoldásokat keresnének.

Cikkünk az áldozat, a hős és a tettes szerepkörét próbálja meghatározni, és a felejtés mellett érvel. „A sérelmeket nem azért kell feldolgoznunk és túllépnünk rajtuk, mert ne lennének jogosak, hanem ennek ellenére.”

Bővebben...