A szakszervezetek dicsérete

La grève des mineurs du Pas de Calais 1906 kA Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2015-ben jelentetett meg egy figyelemreméltó tanulmányt a legmagasabb szintű vezetők és a részvényesek jövedelmeinek gyors növekedéséről[1]. Állítólag sokan aggódnak a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése miatt, a kötet mégis szinte visszhangtalan maradt. Vajon miért? Talán a következtetések miatt?

Bővebben...

A megszelídített provokátor - 200 éve halt meg De Sade márki (1814-2014)

sadeA hírhedt börtöntöltelék, a paradox módon « isteni » jelzővel felruházott, de inkább « ördögi » vagy empatikusabban a « boldogtalan » jelzőt kiérdemlő arisztokrata író, perverz bolond és másként gondolkodó Sade (1740-1814) sem kerülhette el sorsát. Utolérte az évfordulók végzete, hiába került előbb a könytárak « Poklába », (nálunk az OSZK Zárt Osztályára), hiába hallgatták agyon a XIX. században, úgy néz ki, hogy sok kaland és a cenzúrával vívott több évszázados küzdelem után ő is a levéltárak porában és az egyetemi tananyagok süllyesztőjében végzi.

Bővebben...

A Le Monde diplomatique leghűségesebb barátai

index5A Le Monde diplomatique Barátainak Egyesülete 1996-os megalakulása óta hozzájárul a havilap függetlenségének megőrzéséhez, amelynek egyébként résztulajdonosa is. A több ezer lelkes olvasót magába tömörítő egyesület tagjai olyan aktív hálót alkotnak, amely informális csatornákon keresztül terjeszti az újság elemzéseit, nézeteit. E hálónak azonban támogatásra és erősítésre van szüksége.

Bővebben...

Ellenzéki csőd

hegyi kAz alábbi cikk a nemzeti érdek illetve a belpolitika szempontjából értékeli a Fidesz kormány kapcsolatait az USA-val. Kiemeli az ellenzéki politikusok és a liberális sajtó fanatizált oroszellenességét, külpolitikai álláspontjuk zsákutcás jellegét. A Diplo profiljába vágó geopolitikai elemzés másodközlés, eredetileg a Nol-on jelent meg.

Bővebben...

Egy múló divat: a Paris Saint-Germain

psg2Talán a futball iránt kevéssé érdeklődő olvasóink is tudnak arról, hogy pár éve a Quatar Investment Authority − azaz tulajdonképpen a feudális tulajdonviszonyokkal jellemezhető katari állam − megvásárolta a Paris Saint-Germain (PSG) nevezetű futballklubot. Ezzel a PSG a világ egyik leggazdagabb klubjává, a neoliberális kapitalizmus élcsapatának számító modern futball egyik legfontosabb szimbólumává vált.

„...sur la pelouse des banlieues rouges comme le Red Star, l’instinct de survie, la haine viscérale des stars...”

Bővebben...

Találkozó Panamában: Egy megálló a hosszú úton

castrA VII. Amerika-közi csúcsértekezletet április 10-11-én tartották Panamavárosban. A találkozó rendkívüli eseményét jelentette, hogy hosszas diplomáciai előkészítés után közvetlen tárgyalást folytatott Barack Obama az Egyesült Államok és Raúl Castro Kuba elnöke. Obama által „őszinte beszélgetésnek” nevezett eszmecsere egyelőre nem hozott látványos meglepetést. Kuba még nem került le a „terrorizmust támogató” országok listájáról és nem hangzott el a nagykövetségek kölcsönös megnyitására vonatkozó bejelentés sem.

Bővebben...

SwissLeaks avagy a nagy adómenekítés

swAz adóhivatal, hogy a csalás ellen felvegye a harcot, a végtelenségig ismétli egyik reklámjában „A Shanghai Asszony” (1947) című filmnek azt a jelenetét, amelyben a shanghai asszonyt éppen üldözi a férje az Orson Welles által elképzelt üvegpalotában. Minden egyes alkalommal, amikor a férj le akarja lőni, csak a labirintus egyik tükrét találja el, a szerelmesek pedig egy titkos ajtón keresztül elmenekülnek. Valószínűleg a SwissLeaks-ügyre specializálódott nyomozók sem lesznek eredményesebbek.

Bővebben...

Viták a néger múltról, egy filmbemutató után

selma movieMárcius 11-től a franciaországi filmszínházak is műsorukra tűzték a „Selma” című filmet, amely heves vitát váltott ki a 2014. decemberi amerikai bemutató után. A filmet egyesek a rendőri brutalitás és a diszkrimináció elleni mozgósítás eszközének tekintik, mások viszont azt állítják: meghamisítja a történelmet…

Bővebben...

Insallah – Szociális Világfórum Tuniszban

We Can Do It1.large A szerző olasz újságíró, aki a Feminists for Another Europe (FAE) olasz tagszervezetének egyik alapítója és aktivistája is, a MagyarDiplo Baráti Klub meghívására részt vesz a „Nők a válságbanFeminista mozgalmak Európában” címmel meghirdetett május 29-i kerekasztal-beszélgetésen, ahol – itt közölt írása alapján – az érdeklődőkkel részletesebben megosztja a témához kapcsolódó tapasztalatait és álláspontját. További info:

http://www.magyardiplo.hu/index.php/klub-elet/magyardiplo-barati-kr

Bővebben...

Találkozó Oroszország nagykövetével

or kVlagyimir Nyikolájevics Szergejev, az Orosz Föderáció nagykövete fogadta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Külpolitikai Szakosztályának több tagját, köztük munkatársunkat. A diplomata a múlt év novemberében érkezett Budapestre. Korábban a külügyminisztérium Nemzetközi Szervezetek Főosztályának volt a vezetője, és a New York-i valamint a bécsi ENSZ képviseleteken is dolgozott.

Bővebben...