Mértékletességet a megszorítások helyett

psRosszul indul a 2015. november 30-ára tervezett párizsi Klímacsúcs. Az 1992-ben Rióban megtartott Földcsúcs óta a fosszilis energiák kitermelése megállás nélkül nőtt. 2013-ban, az üvegházhatásért felelős üzemanyagokra nyújtott támogatások összege elérte a 400 milliárd eurót, ami négyszer annyi, mint amennyit a klímajavító megújuló energiákra fordítottak.[1]. Nem ad okot a derűlátásra az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) által 2011-ben létrehozott Zöld Klíma Alap sem, amelybe eddig alig 10 milliárd eurót sikerült begyűjteni...

Bővebben...

A flipflop papucs ingyen utazik

110Ha egyszer majd múzeumot nyitnak a Piacról Szóló Idétlen Elképzeléseknek, az biztosan túlzsúfolt lesz. Az emberek tőzsdei jegyzései mellett ott találnánk a klímakatasztrófákra épülő származékos termékeket, a privatizált bálnákat, vagy a diákokat, akiket azért fizetnénk, hogy megtanuljanak olvasni. Idén júniusban, a kereslet-kínálat állítólag tévedhetetlen törvénye megint egy nagyon furcsa jelenséget produkált, ez alkalommal az egyébként nem túl szexi tengeri szállítmányozás területén: az Ázsia-Európa útvonalon az ár negatívvá vált.

Bővebben...

A Podemos pórázon

Indignes espagnols Pablo Iglesias Pénzügyi válság, széles körű elszegényedés és a politikusok teljes hiteltelensége: mindez a baloldal újjáéledéséhez kellett volna vezessen egész Európában, de nem ez történik. Sőt, mindenütt stagnál a baloldal befolyása. Ezért fordulnak sokan reményt keltően Spanyolország felé, ahol a Podemos újított a pártstratégián. Elképzeléseiket a főtitkár mutatja be az alábbi cikkben.

Bővebben...

Fiatalok jövő nélkül?

alexis tsipras et angela merkel evoquent des progres apres un aparte a bruxelles 300x150Miért árulta el Ciprasz a görög népet, lehetett-e volna más választása a diktátummal szemben, mi lesz most a Szirizával? Ezt a kérdést hallottam és olvastam a leggyakrabban a múlt héten baráti társaságban, az ismerős netes fórumokon, és még egy rockfesztivál dübörgő forgatagában is. A kérdezők nálam jóval fiatalabb emberek voltak. Köztük olyanok, akik számára nemzetiségüktől függetlenül Alekszisz Ciprasz volt az első politikai vezető, akiben bízni és hinni tudtak, akit nem gondoltak eleve korruptnak, gonosznak, vagy jobb esetben szimplán tehetetlennek. Természetesen nem tudtam egyértelmű választ adni a kérdésre. Azon a bizonyos vasárnapi éjjelen, amikor a brüsszeli Justus Lipsius palotában – amúgy velem egy épületben, mert tudósítóként egy ideig magam is ott voltam – tizenhét órán át zsarolták, fegyelmezték, fárasztották a görög miniszterelnököt, valószínűleg már nem volt más megoldás. Azt viszont már nehezebb megérteni, hogy a januári győzelme óta eltelt fél évben a Sziriza miért nem tudott kidolgozni egy B-tervet arra az esetre, ha csak társadalmuk további megnyomorítása esetén maradhatnak az eurózóna tagjai. Kiválásuk legalább akkora kárt okozott volna az eurózóna gazdagabb tagállamainak, mint nekik – különösen hosszabb távon.

Bővebben...

„Szájkosár törvény” Spanyolországban

348Július 1-től a társadalmi mozgalmak által szervezett szolidaritási akciók résztvevőit komoly pénzbüntetéssel sújthatják Spanyolországban. A parlament ugyanis elfogadta az Állampolgári Biztonsági Törvényt (Ley Organica de Seguridad Ciudadana), mely azóta „szájkosár törvény” néven híresült el.

Spanyolországban erősek és aktívak a társadalmi mozgalmak. A 2009-ben létrejött Kilakoltatás Ellenes Koalíció (spanyolul PAH) például az országban naponta és átlagosan száznyolcvan kilakoltatás ellen szervezi az akciókat. A magas szintű jogszabály nem titkolt célja: törvénytelenné tenni a különböző közösségek a megszorítások ellen szervezett tiltakozását. A Május 15. Mozgalom (15M) és a nagyvárosi közterek elfoglalása[1] ugyanis erősen felidegesítette a legkonzervatívabb spanyol politikai körök egy részét.

Bővebben...

A kifosztottság szimptóma. Összeesküvés-elméletek, és ami mögöttük van…

conspiration poudresA pénzügyi válságok okainak magyarázatában szép számmal léteznek összeesküvés elméletek, melyek a viták hevében időnként zátonyra futnak. E tekintetben két magatartásforma létezik: vagy mindenütt összeesküvést szimatolunk, vagy észre se vesszük soha, sehol és semmikor. A két, egyébként szimmetrikus zátony nehezen kerülhető el. Amikor 2004-ben a Wall Street öt óriáscége erős nyomással kiharcolt magának egy találkozót az amerikai tőkepiac szabályzó hatóságaival[i] (amit azok egyébként hosszú ideig titokban tartottak), akkor az un. „Picard szabály” eltörlését kérték. E szabály eltörléséhez alapos érdekük fűződött, hiszen az 12 szeresre korlátozta az üzleti bankoknak engedélyezett tőkeáttételi mutatót[ii]. Csak a vak nem vette észre, hogy egy különlegesen erős, jól szervezett érdekcsoport közös és titkolt fellépése áll a dolgok mögött. Összeesküvések tehát vannak – például ez, amit egyébként siker koronázott.

Bővebben...

Az összeesküvés elméletek aranyszabályai

secrAz összeesküvés elméleteknek komoly múltja van Európában. A keresztes háborúk után a templomos lovagok, a szabadkőművesek, és a legkülönbözőbb titkos társaságok tevékenységéről alkottak különböző elméleteket. Korunkban a nemzetközi zsidóság, és a titkosszolgálatok szerepével kapcsolatos elméletek terjednek elsősorban. Sokféleségük ellenére szinte valamennyi összeesküvés elmélet hasonló jellemzőkkel írható le. Cikkünk ezeket foglalja össze, példákkal illusztrálva.

Bővebben...