Ez is Európa…

Pour renouer le dialogue la Grece se dit prete a un compromis difficileA Bernard Guettákhoz[1] hasonló szerkesztők „veleszületett” Európa-hitét kellene magunkévá tenni ahhoz, hogy a következő megállapításra jussunk: „Európa működése alapvetően a kompromisszumokra épül”[2]. Távol a rádióstúdiók világától azonban ez az illúzió szertefoszlik.

Bővebben...

Menekülés a lángba borult Közel-Keletről

648x415 camp refugies installe suruc turquie pres frontiere syrienne photographie 19 juin 2015A nyugati kormányok úgy tesznek, mintha most ébrednének rá az utóbbi hetek menekültáradata láttán, a szíriai válság okozta bajok méretére. Pedig a 11 millió szír menekültnek csak egészen elenyésző hányada éri el, egy nagyon veszélyes utazás végén, Európát. A többséget ott, helyben a szomszédos régiók és Törökország, Libanon illetve Jordánia fogadják be, ez utóbbiban a nagy számú menekült felborítja a társadalmi-gazdasági, sőt a politikai egyensúlyt.

Bővebben...

Az igazmondás forradalmi tett

wA The WikiLeaks Files: the World According to the US Empire (WikiLeaks fájlok: az USA Birodalom szerint a világ) kötetet a Verso kiadó 2015. szeptemberben jelentette meg. John Pilger ausztrál újságíró, aki korábban a vietnami háborúból tudósított, írásaiban és televíziós dokumentumfilmjeiben az USA, Ausztrália és Nagy Britannia külpolitikájának bírálatával foglalkozik. Az alábbi írása a The WikiLeaks Files kötet 2015. szeptember 30-i könyvbemutatójára készült, és eredetiben itt olvasható: http://johnpilger.com/articles/the-revolutionary-act-of-telling-the-truth

Bővebben...

Lubickolás az előjogokban

polJúnius 5-én McKinney-ben, Dallas (Texas) egyik külvárosában egy fehér bőrű rendőrt lefilmeztek, amint éppen fürdőruhás fekete fiatalokat vert. Látszott, hogy a rendőr elvesztette a fejét, a fegyverét mutogatta, majd megfogott és mozgásképtelenné tett egy 15 éves bikinis lányt. A fiatalok  születésnapot ünnepeltek Craig Ranch-ban, egy gated community–hoz, (lakóparkhoz) tartozó uszoda mellett. Sok fekete volt közöttük és sokuknak nem volt joga, hogy ott tartózkodjon. A sorozatos rendőri brutalitások nyomán az amatőr videó botránylavinát indított el.

Bővebben...

Az Iszlám a mumus szerepében

bHa valaki kis Hitler bajusszal fotóztatja le magát, akkor ne várja, hogy fellendül a politikai karrierje. Főleg nem a Rajnán túl. Lutz Bachmann a Pegida (német betűszó az Európai Patrióták a Nyugat Iszlámizálódása Ellen) mozgalom alapítója, ezt maga is megtapasztalhatta. A 2014 decemberi drezdai tömegtüntetésen még 25 ezer hallgatója volt, majd a résztvevők csapata szép csendben elolvadt: 2015. április 13-án már csak 10 ezren gyűltek össze – a holland nacionalista pártvezető Geert Wilders fellépése ellenére. Másutt pedig a hétfői gyülekezések gyakorlatilag megszűntek. Az ellentüntetők láthatóan többen voltak, mint a hívek, akiket erősen lejárat a neonácik jelenléte.

Bővebben...

Egy londoni szovjet nagykövet naplója

9780300180671El lehet képzelni Gabriel Gorodetsky* történész örömét, amikor hozzáfért Ivan Maisky-nak, a Szovjetunió londoni nagykövetének (1932-1943) az 1500 oldalas, kézzel írt feljegyzéseihez. Minden megvolt ahhoz, hogy egy különlegesen érdekes dokumentum születhessen meg. Maisky megbízatása akkor kezdődött, amikor valószínűsíthető volt Hitler hatalomra jutása és ezzel az európai háború kirobbantása. A Szovjetunióban pedig ez az időszak a nagy tisztogatások kora volt, amely megtizedelte a hadsereg és a diplomáciai testület vezérkarát. A nagykövet személyéről néhány szóban: kulturált és erőteljes személyiség, a forradalom aktivistája, aki nem sajnálta a fáradtságot, hogy színdarabot is írjon, versben.

Bővebben...

Polgári ellenállás a transzatlanti óriáspiaccal szemben

region 49 zone hors taftaFolytatódnak a titkos tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Államok között a strasbourgi parlament által idén május 8-án jóváhagyott transzatlanti óriáspiac létrehozásáról. A szabadkereskedelmi egyezmény veszélyeivel szemben azonban állampolgári ellenállás szerveződik az Atlanti-óceán mindkét partján, méghozzá a helyi önkormányzatok mozgósításával. A Multilaterális Beruházási Egyezmény (Accord multilatéral sur l’investissement) elleni 1998-as megmozdulások óta nem volt példa ehhez fogható felvilágosult tiltakozási hullámra.

Bővebben...