Donald Trump felfordította a politikai közéletet Amerikában

trPolgárháború a republikánusok között

Február 27-én, szombaton Mobile-ban (Alabama), az alabamai Republikánus Párt végrehajtó bizottságának éves gyűlése a párt kongresszusi központjának egyik nagytermében zajlik. Három nappal az év végén esedékes amerikai elnökválasztás, a Dél államaiban március elején kezdődő előválasztásai előtt. Több száz helyi képviselő van jelen, közöttük jóval nagyobb a feketék aránya, mint Donald Trump híveinek. A helyzet meglehetősen faramuci. Annak ellenére, hogy Alabama egy hagyományos déli állam, a New York-i milliárdos rendkívül népszerű – miként ezt a három nappal későbbi eredmények csak megerősítik, amikor is könnyedén megnyerte az előválasztásokat –, miközben a Republikánus Párt tagjai majdnem mind fehérek[1].

Bővebben...

Kuba: Fontolva haladás

kubaÁprilis 16-19 között tartották Havannában a Kubai Kommunista Párt VII. Kongresszusát, amelyen a 670.000 párttag képviseletében mintegy ezer küldött és 280 meghívott vett részt. Az új Központi Bizottságnak, a korábbi 116 helyett 142 tagja van, akiknek a kétharmada a forradalom győzelme, 1959 után született. A nők aránya 44 százalék. A KB tagjainak átlag életkora: 54 év. Öt új személy került a 14 tagú Politikai Bizottságba, akik között három nő szerepel. A hadsereg meghatározó szerepét jelzi, hogy a PB tagjai között kilenc magas rangú katona található. A folyamatosságot biztosítja, hogy Raúl Castro megőrzi első titkári és Machado Ventura másodtitkári tisztségét. A „történelmi generációhoz” tartozó több más vezető is 2021-ig megtartja pártfunkcióját. Raúl Castro 2018 februárjában azonban megválik az államfői és a minisztertanács elnöki megbízatásától és várhatóan átadja helyét az 55 éves Miguel Diaz-Canel jelenlegi alelnöknek. A generációváltás érdekében az első titkár javasolta, hogy a jövőben a KB új tagjainak az életkora ne haladja meg a hatvan, magas tisztségek esetén a hetven évet.

Bővebben...

Mobilházban élni az USA-ban

mob0A házát övező mini kertben Francisco Guzman nem hagyhatja szanaszét a dolgait. A kukákat csak a szemétbegyűjtési napon viheti ki, és zenét se hallgathat. „Lehet ugyan házi kedvencem, kisállatom, de nem nagyobb, mint 40 cm. S ha el akarok szállásolni valakit – legyen az bátyám vagy anyám –, ahhoz a házkezelő engedélye kell. Ez elképesztő, végül mégiscsak a saját otthonomban vagyok! Vagy nem?” Ha a mobilház – egy „ipari”, két szoba, plusz nappali – Guzman és élettársa tulajdona is, a hozzá való területet egy mobil-lakóparkban bérlik Aurorában (Colorado).

Bővebben...

Amikor a szüfrazsettek önvédelmi harcokat tanultak

A szufrazsett kA XX. század hajnalán a polgárjogi egyenlőségért küzdő brit nők, a szüfrazsettek harca egybeesett a japán harcművészetek európai megjelenésével. Mivel a történelem valós eseményei gyakran előrevetítik a jövőt idéző utópiákat, e két egymástól látszólag távol eső jelenség egyidejű felbukkanása a szó szoros értelmében „kibillentette” régi egyensúlyából a patriarchális államot.

Bővebben...

Alkotmányos puccs Brazíliában

Dilma RousseffA brazil törvényhozás 513 fős alsóháza, a Kongresszus 367 igen, 137 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett, április 17-én vizsgálatot (impeachment) kezdeményezett a munkáspárti (PT) Dilma Rouseff elnök ellen. A vádemelést jelentő döntést a 81 tagú Szenátus május 12-én 55 szavazattal 22 ellenében megerősítette. Dilma Rousseffnek átmenetileg át kell adnia a helyét a centrista, piacbarát Brazil Demokratikus Mozgalomhoz (PMDB) tartozó Michel Temer alelnöknek, aki korábbi szövetségeséből ellenfelévé vált. A döntést követően, 180 nap áll rendelkezésre, hogy a Szenátus a Legfelsőbb Bíróság elnökének a vezetésével lefolytassa az elnök további helyzetét eldöntő vizsgálatot.

Bővebben...