Európát újjá kell építeni

donald tusk david cameronAz Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, bizonyára bánja, hogy az esetleges brit kilépés hatásáról így nyilatkozott: ezzel „nemcsak az Európai Unió, de az európai civilizáció lerombolása is kezdetét veszi[i] ”. Persze ettől még igaz, hogy a Brexit igazi villámcsapásként éri az egész Öreg Kontinenst.

Bővebben...

Nuit debout, összefogás, „horizontalitás”

lordon nuit debout 310316 e1460457126759Xavi Espinet interjúja Frédéric Lordon-nal, az ismert francia közgazdásszal és szociológussal, a CNRS kutatási igazgatójával. Franciaországban, a Munka Törvénykönyvének módosítása ellen tavasszal elindult diáklázadások, munkabérből élők tüntetései, népi tiltakozások, szakszervezeti követelések nyomán, összefogás eredményeként március végén megalakult Nuit debuit „beharangozója”. (Megjelent: 2016. április 23-án a barcelonai El Critic c. lapban.)

Bővebben...

Brexit: utána előtt

 

MerkelHollandeJuncker1991 júniusában még senki sem gondolta, hogy a Szovjetuniónak már csak hat hónapja van hátra. Márciusban három állampolgár közül négy épp elfogadta és megszavazta a Mihail Gorbacsov által javasolt új elképzelést a „Szuverén Köztársaságok Megreformált Szövetségét”. Majd augusztusban a konzervatívok – akik semmilyen változtatásra sem voltak készek – sikertelen államcsínye felgyorsította a több mint hét évtizede fennálló föderáció bukását. 

Bővebben...

Mánta György: Füst és fény

füstA Füst és fény címlapja, egy ismeretlen fotós rendkívül sikerült képéről kiemelt két csinos, tűsarkú cipős női láb előre vetíti a kötet vezérmotívumát: a formás női bokák és lábbelik iránti vonzalmat. Talán fetisizmusnak is lehetne minősíteni ezt a kötődést, sőt csüggést, amely nagyon hasonlít arra, amit az irodalmon kívül a pszichológiából is ismerünk. Itt azonban nemcsak motívumként szerepel, hanem strukturális elemként is fontos a szövegekben: gyakran tekervényesen, de végül erre fut ki a történet.

Bővebben...

A prostitúció legalizálása “Európa bordélyházává” változtatta Németországot – szégyellhetjük magunkat miatta!

címMikor mi, német abolicionisták (a prostitúció megszüntetésért harcolók) a németországi prostitúció helyzetéről beszélünk, újra és újra ugyanazokat a válaszokat halljuk: “Biztosan csak viccelnek!” vagy “Ez mégis hogyan lehetséges?” Mikor más országokban adunk elő, a közönség soraiban ülők sokszor sírni kezdenek, vagy esetleg szünetet kérnek 15 perc után, hogy egy kis friss levegőt szívhassanak. Azt vettük észre, hogy ugyanezek az előadások bár Németországban is felháborodást keltenek, de mivel itt az emberek már jobban hozzászoktak a kialakult helyzethez, az érzelmi reakciójuk sokkal visszafogottabb. Tény, hogy a prostitúció betiltásáért rendezett eseményeken, a német férfiak gyakran nyíltan, sőt büszkén elmondják magukról, hogy ők szexuális szolgáltatásokat vásárló férfiak. Németországban nem szégyen « johnnak », szexkliensnek lenni. Ez egy vitathatatlan figyelmeztető jelzés a több évtizedes legalizált prostitúció társadalomformáló hatására nézve.

Bővebben...

Párizs, 2016. júli. 1. / Helyszíni tudósítás/11

Helyszíni tudósítás/11

Párizs, 2016. július 1.

  

A vegpont elottFranciaországban a Munkatörvénykönyv reformja négy és fél hónapja  lázban tartja a dolgozókat és a munkaadókat; a két csapat szinte megállás nélkül mérkőzik egymással. A kettőjük között evickélő kormány pedig hol az egyiknek, hol a másiknak ítél gólt.

 

 

Bővebben...

Megőrizte befolyását a spanyol baloldal

les quatre leaders des partis qui ont un role cle dans cette election pablo iglesias de podemos gauche radicale en haut a gauche albert rivera de ciudadanos centre droit en haut a droite le premier ministreFélév alatt már a második parlamenti választást rendezték június 26-án az Ibériai-félsziget nagyobbik államában. Az eredmények némileg módosultak, de a politikai és a személyi ellentétek miatt egyelőre bizonytalan egy többségi támogatást élvező kormány alakításának a lehetősége. A 350 tagú új törvényhozás mandátumainak megoszlása (zárójelben a 2015. decemberi választás eredménye): jobbközép irányzatú Néppárt (PP): 137 (123), balközép Egyesült Szocialista Munkáspárt (PSOE): 85 (90), baloldali Unidos Podemos 71 (Podemos 69, IU 2) és a liberális, piacpárti Ciudadanos (C’s): 32 (40). A nacionalista és regionális pártok 25 helyet szereztek. A részvétel közel hetven százalékos volt.

Bővebben...

Erdogan az önjelölt szultán

69270745 selahattin demirtas 8715 AB8D 19BCTörökországban az ellentétek kiéleződése katonai puccshoz vezetett. Cikkünk közvetlenül a puccs előtti időszak feszültségeit elemzi. A parttalan hatalomvágy fogságában, a török elnök boszorkányüldözésbe kezdett a baloldali ellenzék ellen és polgárháborús viszonyokat teremtett. A baloldal egyik vezetője tanúskodik a zsarnoki kilengésekről és a katonai fellépésről. 

Bővebben...

Harminc éve harcolnak

kurd m k2016. július 15-16 éjszaka, a török hadsereg egy része megpróbálta átvenni a politikai hatalmat. A puccskísérlet ugyan elbukott, de Törökország krónikus problémái továbbra sem oldódtak meg, így nehéz elképzelni, milyen lépésekre szánja el magát Recep Tayyip Erdoğan elnök.

Rövid ismertetés a polgárháborús helyzet kialakulásáról.

Bővebben...

Kuba a saját útját járja

Julio César Cancio FerrerJulio César Cancio Ferrer, a Kubai Köztársaság nagykövete fogadta lapunk munkatársát és válaszolt kérdéseire.

A szigetországban szeptember 20-ig tartó nemzeti konzultációval kapcsolatban a Nagykövet elmondta, hogy a Kubai Kommunista Párt VII. Kongresszusa határozatának megfelelően országos vita zajlik a gazdasági és társadalmi modell aktualizálásáról és a 2030-ig tartó fejlesztési tervről, amelynek alapvető célja a társadalom szocialista jellegének az erősítése.

Bővebben...