USA a választások után ─ Talajt vesztett amerikai értelmiség

pauvrete drVan egy ország a világon, amelyben az elnökválasztás eredménye azonnali változásokat eredményez, a felgyorsult események következményei pedig szinte beláthatatlanok. Donald Trump győzelme óta, a mexikói peso összeomlott, a francia ingatlankölcsönök ára az egekbe szökött, az Európai Bizottság fellazította a megszorító költségvetést, a véleményfelmérések szakértői fülüket-farkukat behúzva a fal mellett osonnak, az újságírók hitelessége pedig a végsőket rúgja. Japán azt hiszi, hogy eljött az ideje az újrafegyverkezésnek, Izrael azt várja, hogy az amerikai nagykövetség átköltözzön Tel Avivból Jeruzsálembe, végül és nem utolsósorban kimúlni látszik a transzcsendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás.

Bővebben...

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás - Fejér megye

angyan2016. januárban a Magyardiplo közreadta Dr. Ángyán József kétrészes tanulmányát Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás címmel. Az elemzés összefogó képet ad, a magyar termőföld méretét, minőségét, árát illetve a tulajdoni viszonyokat illetően. A termőföld privatizációs folyamatot, hivatalos nevén a "Földet a gazdáknak!" állami földárverési programot, a 2016. november 4-i vonatkozó törvény kihirdetésével hivatalosan lezárták.

Ángyán professzor úr elkezdte a véglegesnek tekinthető, hivatalosan közzétett adatok megyénkénti feldolgozását, több szempontú elemzését, és a megyei zárójelentések összeállítását. A tanulmánysorozatban minden megyéről elkészül majd egy részletes kimutatás és végül készül egy országos zárójelentés.

250px HU county Fejer.svgElsőként, példaképpen Fejér megye adatait vizsgálta a Professzor úr, hiszen - egyéb vonatkozások mellett - a megyék közül itt hirdették meg (34.400 ha, 13,9%) és árverezték el (28.800 ha, 15,8%) messze a legtöbb állami földterületet. A  Fejér megyei földárverési zárójelentés többek között itt olvasható: http://greenfo.hu/hirek/print/2016/12/16/allami-foldprivatizacio--intezmenyesitett-foldrablas vagy http://kielegyenafold.hu/vzhn.php?id=12742 , vagy pl.: https://blog.atlatszo.hu/2016/12/angyan-jozsef-ujabb-tanulmanya-a-fejer-megyei-termofoldek-rabloprivatizaciojarol/ 

Professzor úrnak köszönjük, hogy bátran felszólal és védi a közérdeket.

Bővebben...

A Le Monde diplomatique üzleti helyzete 2015-ben

dip dec22015-ben a Le Monde diplomatique üzleti forgalma 11 499 000 euro volt, és 10 714 000 euróra, azaz 7,3 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Ellentétben a 2014-es évvel, 2015-ben nem készítettünk különkiadást, így a fejlődés annál figyelemre méltóbb.

Bővebben...

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás: Győr-Moson-Sopron

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.)

II. Megyei zárójelentések

az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez

Győr – Moson – Sopron megye

Időkeresztmetszet: 2016. szeptember 1.

Összeállította: Ángyán József[i]

Készült: a Greenpeace Magyarország Egyesület támogatásával[ii]

Mert:„Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket!” (Jn. 8, 32.)

Ajánlás

HU county Gyor Moson Sopron.svgGyőr-Moson-Sopron megye állami földprivatizációs adatainak vizsgálata – a megye helyzetéből fakadóan – számos fontos szempontra rávilágít, annak eredményei pedig sok érdekességet, specialitást mutatnak, érdekes színekkel járulnak hozzá az országos összképhez.

Maga az a tény pl. ugyan nem egyedül álló, hogy tőkeerős árverezők kikiáltási áron szereznek meg nagy birtoktesteket, de az már szembetűnő, hogy ebben a megyében a hivatalosan közzétett tényadatok tanúsága szerint minden 1.000 hektár elárverezett területből 935! hektár így – versenytársak, árverseny és licitálás nélkül – került az árverési nyertesekhez. Az már csak „hab a tortán”, hogy a megyében is előfordult olyan „árverseny” is, ahol az árverező – az ár szándékos felverése, ezzel az esetlegesen elővásárlási jogukkal élni akarók, helyi gazdacsaládok kiszorítása érdekében – egyedül, önmagára licitált, így a nyertes árajánlat ugyan meghaladta a kikiáltási árat, de ez árversenynek nem, csupán a tőkeerővel való visszaélésnek és a jog megcsúfolásának tekinthető.

Bővebben...

Amma avagy az ölelés „politikája”


ammaAz ENSZ elismeri, Ferenc pápa meghívta, a világ minden médiája lelkesen ünnepli: Amma, az indiai guru tömegeket vonz, megihleti a művészeket, kapcsolatban áll a világ legfontosabb vezetőivel, Franciaországba is rendszeresen ellátogat – és mindezt a tömegrendezvényein sorozatban osztogatott öleléseinek köszönheti.

Bővebben...

Oroszország-Kuba: barátság kitérőkkel

Kastro PutinFidel Castro gyászszertartásán nem Vlagyimir Putyin, hanem Vjacseszlav Vologyin a Duma elnöke képviselte Oroszországot. Távollétét azzal indokolták, hogy készülnie kellett a Szövetségi Gyűlésben tartott beszámolójára. Más vélemények szerint, Putyin a havannai látogatással nem akarta a megválasztott amerikai elnökkel, Donald Trumppal való kapcsolatát megterhelni. Trump „véreskezű diktátornak” nevezte Fidel Castrot és Barack Obama kubai nyitásának „újraértékelését” helyezte kilátásba. Az események kapcsán érdemes a két ország viszonyát áttekinteni, amit időnként súlyos feszültségek terheltek.

Bővebben...

Az agyoncsapó csapat

The Washington Post front page kA sajtó eddig még soha nem látott mértékben avatkozott be a választásokba. Nyíltan és kéjjel mocskolta a neki nem tetsző jelölteket, kezdve Vermont „szocialista” szenátorával, Bernie Sandersszel. Sanders olyan meglepő javaslatokkal állt elő, mint a társadalmi tulajdonban lévő, mindenkit megillető, alanyi jogon járó egészségbiztosítás, a minimumbér erőteljes emelése és az ingyenes egyetemi oktatás. A sajtó dühödt beavatkozása tényleg hatásos volt: elemezve az előválasztások eredményeit, tisztán látszik, hogy nagyon is jogos az a feltételezés, miszerint azokban az államokban, ahol Hillary Clinton nem nyert az elnökválasztáson, Sanders több szavazatot kapott volna Donald Trump ellenében, mint Clinton asszony.

Bővebben...