Az orosz bábok

MSM Frauds Syria Putin The 5th Estate Asia1950. február 9-én, a hidegháború legkeményebb korszakában, egy akkor még ismeretlen republikánus szenátor így kelt ki magából: „A kezemben van egy kétszázöt nevet tartalmazó lista. A külügyminiszter jól tudja, hogy a rajta szereplők mind tagjai a Kommunista Pártnak – és mégis ők határozzák meg az ország külpolitikáját.”[i] Joseph McCarthy ezzel a – gonosz és becstelen – mondatával beírta magát az Egyesült Államok történelmébe. Ez a lista nem létezett, de az antikommunista hisztéria és a tisztogatások igenis léteztek. Több ezer amerikai életét törték darabokra.

Bővebben...

Matteo Renzi vesztett

matteo renzi 1A «rottamatore»-ét[1], a felszámolót végül is felszámolták. „Hazamegyek Pontassieve-be, mint minden hétvégén. Belépek a házba, mindenki alszik... mint máskor is. Csakhogy ez most egészen más. Viszem a dobozaim, a könyveim, a ruháim, a füzeteim. A Palais Chigi (az olasz kormányrezidencia) harmadik emeletét bezártam. Véglegesen hazaköltöztem.” Így reagált Facebook-oldalán Matteo Renzi, az alkotmány reformtervéről rendezett népszavazás – 65%-os rekord részvétel mellett a szavazók 60%-ának az ellenzésével – elveszített következményére.

Bővebben...

A hírlapi kacsák kitalálói

fake news wpost 300x182Hillary Clintonnak az amerikai elnökválasztáson elszenvedett veresége óta New York, London vagy Párizs lapkiadó fejedelmei felfedeztek egy ijesztő igazságot: a média hazudik. Persze nem ők: a többiek. Így az amerikai ultrajobboldalhoz közeli honlapok vagy a Macedóniából érkező obskúrus blogok és más trollok, akik rengeteg hamis hírt terjesztenek például azt, hogy az igazságügyminiszter elrendelte, hogy „azonnal töröljenek minden tetoválást, amely a konföderációs zászlót jelképezi”, vagy hogy a pápa Donald Trumpot támogatja, Clinton asszony pedig egy, a washingtoni Comet Ping Pong pizzéria hátsó szobájában működő pedofil hálózatot irányít. Ezek a hatásvadász írások, amelyek a Facebookon, Twitteren és a Google-on terjednek, szerintük eltorzítják azoknak az egyszerű lelkeknek az ítélőképességét, akik nem olvassák a New York Timest.

Bővebben...

Prostitúció, a modellek harca – A svéd modell terjesztése és korlátai

43d4cc0a 28c1 4df7 8625 f93632d3d138 1Svédország 1999. január 1-jén a nők elleni erőszak megszüntetése érdekében elsőként vezette be a szexuális szolgáltatások megvásárlásának büntetését. Más országok ugyanez idő tájt – Németország például 2001-ben – úgy döntöttek, hogy legálissá teszik a bordélyházakat. Most, tizenöt év elteltével már érdemes kiértékelni a prostitúció e két teljesen ellentétes megközelítésének hatását.

Bővebben...

Mire van szükségünk?

Logo Association negaWatt GFAz ökológiai átmenet feltételezi, hogy fogyasztóként választási helyzetekkel szembesülünk. Igen ám, de milyen alapon válasszunk? Hogyan különböztessük meg a jövő társadalmában kielégíthető jogos szükségleteket az önző és ésszerűtlen szükségletektől, amelyek kielégítéséről le kell mondanunk? Ezzel a kérdéssel foglalkozik az energiaszakértők[1] által megfogalmazott NegaWatt Manifesztum, a közelmúltban megjelent egyik legizgalmasabb politikai ökológiai mű. Egy negaWatt egy egységnyi megtakarított energiának felel meg – a “nega” negatívot jelent. A megújuló energiák, az építmények szigetelése és a gazdasági körforgások rövidülése a szerzők szerint lehetővé teszi, hogy létrejöjjön országos szinten, de akár azon túl is egy ökológiailag élhető gazdasági rendszer. Állandó technológia mellett társadalmunk jelentős “negaWatt lelőhelyeket” rejteget.

Bővebben...

Trump szerint a világ

us map kNehéz pontos képet alkotni arról, milyen lesz Donald Trump külpolitikája. A leendő elnök sem írott dokumentumokban, sem beszédeiben nem részletezte erre vonatkozó szándékait. Sokan vélik úgy, hogy megközelítése kevés információra alapul, nem koherens, a sajtó hangzatos címeire épül, valamint üzletemberi tapasztalataira. Néhány interjú vagy a kampány során tett kijelentései és újabban kormánya tagjainak kiválasztása révén némileg tisztul a kép. Trump-nak talán nem eléggé kiérlelt, de viszonylag koherens víziója van a világról, s benne az országa helyéről. Ez a vízió eltér a Washingtonban mérvadónak tekintett szakemberek vagy politikai vezetők nagy részének víziójától.

Bővebben...

Miről szól (majd) az egyetem?

m056286 0003997a pEurópában most zajlik (pl. Franciaországban erőteljesen) a felsőoktatás strukturális átszervezése és újragondolása. A jelenség tehát nem magyar sajátosság, hanem általánosabb európai trendről beszélhetünk. Kétségtelen, hogy egy olyan politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális, vallási stb. átalakulási időszakban élünk, amely értelemszerűn érinti a felsőoktatást is. Nemzeti viszonylatban ez egy hatalmas intézményi struktúra, amelyet egy felgyorsult világban fentről lefele haladva úgy igyekeznek megváltoztatni, hogy miközben a felső szinteken semmi nem változik, nincsen semmiféle mentális áthangolódás, nyomokban sincs meg a rövidebb vagy hosszabb távú vízió, addig lent, az alapoknál mindent felforgatnak.

Bővebben...

Francia szocialisták: balra át?

 Benoit Hamon meeting Saint Denis face cropped A Francia Szocialista Párt (PS) január 29-én tartotta az előválasztás második fordulóját, amelyen az államfő jelöltről döntöttek. A közel kétmillió személy részvételével lezajlott szavazáson a határozott baloldali programot hirdető Benoît Hamont, a voksok 58,65 százalékával választották meg a párt jelöltjévé. Ellenfele Manuel Valls, a párt jobbszárnyához tartozó korábbi kormányfő volt, akinek neve a megszorítások politikájához kötődött. A szocialisták nehéz helyzetben vannak, mert az újbóli megmérettéstől elzárkózó François Hollande államfő katasztrofális kormányzása a párt önmegsemmisítéséhez vezetett.

Bővebben...

Eladó a barátság

aA barátságot, egészen napjainkig, az olyan életre-halálra szóló nemes kapcsolat testesítette meg, mint például a görög mitológiai Akhilleuszé és Patroklészé, vagy –a közelebbi múltban – az olyan, együtt alkotóké, mint volt például Montaigne és La Boétie.

Bővebben...

Bedreddin sejk emlékezete

sejkA vízből a hálót együtt húzzuk ki a partra,
  együtt, s énekelve
  kalapáljuk a vasat formára,
  együtt szántunk-vetünk,
hogy együtt élvezhessük a füge ízét,
s hogy elmondhassuk:
„igen, mindent együtt teszünk,
bár semmi se a miénk, csak a kedvesünk arca!”...

Nâzım Hikmet: "Bedreddin sejk legendája", 1936

(nyersfordítás)

A sajtó beszámolt arról, hogy Alexis Ciprasz görög miniszterelnök a jelentős török kisebbségű Nyugat-Trákiában megemlékezett Bedreddin sejkről, és példaként állította mindegyikünk elé. Ki hát ez a muszlim sejk, akit a sokak által baloldalinak nevezett görög miniszterelnök, a közismert ateista, példaképül állít minden görög elé? (Csak zárójelben egy kényes megjegyzés: hálával tartozunk Alexis Ciprasznak, hogy felhozta ezt a témát, bár ő egyáltalán nem méltó a nagy előd példájának felmutatására.)

Bővebben...