Már megint a „hasznos szavazás” csapdájába esünk?

7787182424 marine le pen francois fillon emmanuel macron jean luc melenchon et benoit hamonÁprilis 23-án lesz a francia elnökválasztás első fordulója, amelyen tizenegy, egymástól lényegesen különböző politikai vélemény képviselője indul. Azonban e politikai pluralizmust a jogi botrányok és a média szondázó felmérésekkel bombázó hírei már-már észrevétlenné tették. Lassacskán mégis közismertté válik a francia és az európai intézmények mélyen antidemokratikus természete. De lehet, hogy ezt az új politikai tudatosságot a „hasznos szavazás” csapdája eltéríti, és vagy a szélsőjobb jelöltjét vagy pedig a globalizáció egy lelkes hívét választják majd meg.

Feltétel nélküli alapjövedelem, avagy egy ünneprontó téma az elnökválasztáson

revenu universel 123RF 864x400 cA közösségi hálózatokon január végén megjelent egy humoros kép Doryval, a Pixar stúdió által készített (2016) rajzfilm hősnőjével. A „halacska”, aki elveszítette rövid távú memóriáját, szitkozódva úszkált: „Soha többé nem hagyom, hogy megtévesszen a Szocialista Párt.” Majd elgyönyörködik: „Jé, az alapjövedelem!”.

Elnökválasztás Franciaországban

12328660A francia elnökválasztás április 23-án tartott első fordulójában, 11 jelölt indult. A befutók Emmanuel Macron és Marine Le Pen (Nemzeti Front) voltak, akik 24 illetve 21,3 százalékot kaptak. Az indulók közül, François Fillon (jobbközép köztársaságiak) 20, Jean -Luc Mélenchon (radikális baloldal) 19,6 és Benoît Hamon (Szocialista Párt) 6,3 százalékot értek el. A részvétel 77,77 százalékos volt.

Se pestis, se kolera? Franciaország, baloldal, 2017...

bg1Mélenchon legfontosabb célja a Front vs. Front (Baloldali vs. Nemzeti) politikájával az volt, hogy visszahódítsa a lakosság népi rétegeit a szélsőjobbtól: ez ha maradéktalanul nem is sikerült, de igen szép eredményeket hozott. És mindenképpen megszűnt a szégyen, hogy „a dühös Franciaország” hangja a szélsőjobboldalról szól: akik a fasizmus elleni egységfrontról beszélnek mostanában, először Mélenchonnak köszönjék meg, hogy Le Pen nem 30 százalékon várja a második fordulót. A fasizmus legjobb ellenszere még mindig a baloldal, ne tévedjünk.

Brüsszel vagy Moszkva? Tiltakozás a politikai átverés ellen

Brüsszel vagy Moszkva?

Tiltakozás a politikai átverés ellen

Az alulírott civilszervezetek országos tiltakozásra hívják fel a magyar társadalmat a manipulatív és ostoba ellenségkeresés politikájának leleplezése érdekében. A magyar kormány és liberális politikai ellenzéke a magyarországi valóságos társadalmi problémák megoldása helyett egy álságos és közveszélyes harcot erőltetnek ránk. A "Brüsszel vagy Moszkva" értelmetlen választás elé akarnak állítani bennünket.