Már megint a „hasznos szavazás” csapdájába esünk?

7787182424 marine le pen francois fillon emmanuel macron jean luc melenchon et benoit hamonÁprilis 23-án lesz a francia elnökválasztás első fordulója, amelyen tizenegy, egymástól lényegesen különböző politikai vélemény képviselője indul. Azonban e politikai pluralizmust a jogi botrányok és a média szondázó felmérésekkel bombázó hírei már-már észrevétlenné tették. Lassacskán mégis közismertté válik a francia és az európai intézmények mélyen antidemokratikus természete. De lehet, hogy ezt az új politikai tudatosságot a „hasznos szavazás” csapdája eltéríti, és vagy a szélsőjobb jelöltjét vagy pedig a globalizáció egy lelkes hívét választják majd meg.

Bővebben...

Feltétel nélküli alapjövedelem, avagy egy ünneprontó téma az elnökválasztáson

revenu universel 123RF 864x400 cA közösségi hálózatokon január végén megjelent egy humoros kép Doryval, a Pixar stúdió által készített (2016) rajzfilm hősnőjével. A „halacska”, aki elveszítette rövid távú memóriáját, szitkozódva úszkált: „Soha többé nem hagyom, hogy megtévesszen a Szocialista Párt.” Majd elgyönyörködik: „Jé, az alapjövedelem!”.

Bővebben...

Elnökválasztás Franciaországban

12328660A francia elnökválasztás április 23-án tartott első fordulójában, 11 jelölt indult. A befutók Emmanuel Macron és Marine Le Pen (Nemzeti Front) voltak, akik 24 illetve 21,3 százalékot kaptak. Az indulók közül, François Fillon (jobbközép köztársaságiak) 20, Jean -Luc Mélenchon (radikális baloldal) 19,6 és Benoît Hamon (Szocialista Párt) 6,3 százalékot értek el. A részvétel 77,77 százalékos volt.

Bővebben...

Se pestis, se kolera? Franciaország, baloldal, 2017...

bg1Mélenchon legfontosabb célja a Front vs. Front (Baloldali vs. Nemzeti) politikájával az volt, hogy visszahódítsa a lakosság népi rétegeit a szélsőjobbtól: ez ha maradéktalanul nem is sikerült, de igen szép eredményeket hozott. És mindenképpen megszűnt a szégyen, hogy „a dühös Franciaország” hangja a szélsőjobboldalról szól: akik a fasizmus elleni egységfrontról beszélnek mostanában, először Mélenchonnak köszönjék meg, hogy Le Pen nem 30 százalékon várja a második fordulót. A fasizmus legjobb ellenszere még mindig a baloldal, ne tévedjünk.

Bővebben...

Brüsszel vagy Moszkva? Tiltakozás a politikai átverés ellen

Brüsszel vagy Moszkva?

Tiltakozás a politikai átverés ellen

Az alulírott civilszervezetek országos tiltakozásra hívják fel a magyar társadalmat a manipulatív és ostoba ellenségkeresés politikájának leleplezése érdekében. A magyar kormány és liberális politikai ellenzéke a magyarországi valóságos társadalmi problémák megoldása helyett egy álságos és közveszélyes harcot erőltetnek ránk. A "Brüsszel vagy Moszkva" értelmetlen választás elé akarnak állítani bennünket.

Bővebben...