Azok a bolondos húszas évek

boom 750Azt hiszik, a vihar már elvonult, Donald Trump megválasztása és a „Brexit” csak felejthető epizódok. Emmanuel Macron fényes győzelme fellelkesítette az Európai Unió vezető köreit, egyik felkent elemzőjük szinte már dorombolva jelentette: „perdöntő eredmény, most először sikerült megtörni a populizmus hullámát”.

Bővebben...

Az érkező válság

pénz Vezető közgazdászok és tudósok sokasága foglalkozik manapság a kérdéssel: valóban túl vagyunk-e a nagy pénzügyi világválságon? Avagy a bevetett bankmentő stratégia inkább egy újabb nemzetközi krízis feltételeit teremtette meg?

Bővebben...

A szegényeket lezavarták a futballpályákról

Neptuno WPAngliában vége a „régi idők focija” korszaknak. A bajnokságok ismert csapatai, a nagynevek, pénzcsináló automatákká alakultak, és óriásnyereségességet várnak el tőlük. Amióta a stadionok jegyárai az egekbe szöktek, a drukkerek állandóan tiltakoznak és közülük a legszegényebbek kénytelen-kelletlen kizáródtak a meccsek lelátóiról. Hihetetlen, ha figyelembe vesszük, hogy a futball a szegényebb néprétegek sportjából nőtte ki magát.

Bővebben...

A félelem és a megvetés elitista hagyománya

audience 828584 960 720Miközben az Egyesült Államokban terjed a jobboldali populizmus, az ellenzéknél is felütötte a fejét a nép és a szegényebb néprétegek lenézése. A 2016-os elnökválasztáson elszenvedett kudarctól lelombozódott „haladó erők” sebeiket nyalogatva a felsőbbrendűség hamis illúziójába ringatják magukat, és anélkül hogy tudatában lennének, egy régi eszmét elevenítenek fel.

Bővebben...

A kapitalizmus története a paradicsompüré szemszögéből

paradKaliforniában", a Sacramento-völgy közepén, egy kitömött medvékkel és kobrákkal díszített étteremben egy férfi üldögél, egy üveg ketchuppal szemben és beleharap a hamburgerébe: Chris Rufer, a Morning Star Company, az ipari paradicsom szektor egyik legnagyobb cégének tulajdonosa. Mindössze három gyárral, amelyek a legnagyobbak a világon, az ő vállalata termeli a Földön elfogyasztott sűrített paradicsom 12 százalékát.

Bővebben...