Az oroszellenes párt beelőzte Donald Trumpot

size0 1Észak-Korea és Afganisztán után, most Oroszország jön? A nemzetközi konfliktusok sora újra kiéleződött, gyakran az USA kezdeményezésére. Az amerikai elnök beleragadt belföldi gondjaiba, híresen provokatív kifejezései sem segítik, így egyre inkább összetéveszti a diplomáciai megoldásokat és az előre menekülést a katonai terepre. Oroszország esetében pedig erősen kell küzdenie háborúpárti politikai ellenfeleivel – ebben a titkosszolgálatok és a média játssza a kulcsszerepet.

Bővebben...

Oktatás a Gutenberg galaxis utáni korszakban

„Ami nincs az interneten az nem is létezik.”

Tari Annamária

konneA globalizálódó társadalmak kihívásaira nem tudnak, vagy nem akarnak választ adni a napjainkban regnáló európai kormányok. Azt mindenki tudja, hogy a tanulók „tudásromlását” nem lehet annyiban hagyni, de még az sem világos, hogy a digitális világ által okozott kihívásokat milyen irányból próbáljuk megválaszolni. Kétségbe vagyunk esve, hogy gyermekeink teljesítménye mennyit romlott – aztán rádöbbenünk, hogy XIX. századi módszerekkel akarjuk a XXI. század gyermekeit tanítani. A ma iskolapadban ülő Z és α generációs gyerekek oktatásának teljesen más elvárásoknak kellene megfelelni, mint amit ma elvárunk az iskolarendszertől. Digitális bevándorlók akarják kinyilatkoztatni, hogy mi a jó a digitális bennszülötteknek – miközben maguk is a bennszülöttektől tanulnak.

Bővebben...

A szaúd-barát lobbi félelmetes befolyása

tr arSzaúd-Arábia jó okkal aggódott, amikor tavaly novemberben Donald Trump győzött Hillary Clintonnal szemben. Clinton asszony ugyanis régi barátként folyton azt hangoztatta, hogy a béke és a stabilitás erejének tekinti az országot, míg Donald Trump már évek óta erőteljesen bírálja a szaúdi királyságot.    

Bővebben...

Az egymásba fonódó válságok

válság kMint azt Reinhart Koselleck kimutatta, a modern emberhez eredendően hozzátartozik a válságélmény.[1] A technológia változása, a gazdasági ciklusok vagy a kultúra fejlődése mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az újat, mint olyant egy állandó jelenségnek érezzük. Ezáltal pedig elkerülhetetlenül együtt élünk a korszakvég-hangulattal is.

Bővebben...

Hitler és az újságírók

hitA médiatörténetnek megvannak a maga mítoszai. Ezek között is kivételes helyet foglal el a hős riporteré, aki mindig kész szembeszegülni a hatalmasságokkal. A valóság azonban sokszor kevésbé romantikus.

Bővebben...

Irányt vesztett szociáldemokraták

bad godesberg stadthalleEsős tavaszi délelőtt. Egy csapatnyi gimnazista halad el a Bad Godesberg-i Stadthalle mellett. Egyikük se veszi a fáradságot, hogy megnézze magának azt az ódon épületet, amelynek tulajdonosa a város, és ahol Németország Szociáldemokrata Pártja (SDP) egyik történelmi jelentőségű kongresszusa zajlott.

Bővebben...

Amiről a múzeumaink nem mesélnek

kép2Az angol nyelvben a 18. században született meg a traceability szó. A szó első tagja, a trace valaminek a ’nyomát’, ’nyomozást’ jelent, a második tagja, az ability, pedig ’képességet’. A német fogalom így valaminek a visszakövethetőségét, múltjának felderítését, nyomon követését jelenti. A német szabványintézetnél van erre egy szabvány (DIN), és az ennek megfelelő definíció: „nyomon követhetőség: annak a lehetősége, hogy valamely tárgy sorsát, alkalmazását vagy helyét követhessük”.

Bővebben...