Az oroszellenes párt beelőzte Donald Trumpot

size0 1Észak-Korea és Afganisztán után, most Oroszország jön? A nemzetközi konfliktusok sora újra kiéleződött, gyakran az USA kezdeményezésére. Az amerikai elnök beleragadt belföldi gondjaiba, híresen provokatív kifejezései sem segítik, így egyre inkább összetéveszti a diplomáciai megoldásokat és az előre menekülést a katonai terepre. Oroszország esetében pedig erősen kell küzdenie háborúpárti politikai ellenfeleivel – ebben a titkosszolgálatok és a média játssza a kulcsszerepet.

Bővebben...

A magyar közoktatás legnagyobb problémája az esélyegyenlőtlenség

iskMagyarország egyik legjelentősebb problémái közé sorolják a munkaadók a képzett munkaerő hiányát. A migráció körül kialakult vita és a Kelet-Európa országaiból elvándorló fiatal munkavállalók problámája mellett, senki sem beszél a belső tartalékok feltárásáról és a munkaerőpiacra bevonható új lehetőségekről.

Bővebben...

Lenin útjai

lenin2A könyvismertető röviden ismerteti Krausz Tamás: Lenin – Társadalomelméleti rekonstrukció (Napvilág, 2008) című művét, amely még nincs lefordítva franciára, de a jelentős Lenint elemző könyvek között a helye - a szerk megj.

Bővebben...

Franciák az apartheid társadalmában

pretoria station„Nagyon is jól tudtuk mit jelent az apartheid” − jelentette ki Jean, a Lotaringiai Kohászati Művek Chiers-i Acélgyárának lakatosa, emigrálásukra emlékezve.  Amikor a helyi lapban, a Républicain Lorrain-ben megjelent a dél-afrikai kivándorlásra való felhívás, a sztrájktörő Jean azonnal jelentkezett, mert elege volt az 1960-as évek politikai közhangulatából és az akkori szakszervezetekből.  

Bővebben...

A német csoda pokla

o JOBCENTER facebook

Az Emmanuel Macron által követett minta az etalon

Németországban, ahol szeptember 24.-én választások lesznek, még soha nem volt ennyire kevés munkakereső. De ennyi szegény se. A szociális védelem 2000-es évekbeli leépítésének következtében a munkanélküliekből szegény munkavállalók lettek. Ezek a reformintézkedések ihlették a francia kormányt is a munka törvénykönyv megreformálására, amelyet kormány-rendeletekkel akarnak ráerőszakolni a társadalomra.

Bővebben...

Keserű győzelem

némSzeptember 24-én parlamenti választásokat tartottak Németországban, ami a kormánykoalíció pártjainak a vártnál gyengébb szereplését hozta. A korábbi négy párttal ellentétben, most hatnak sikerült átlépnie az ötszázalékos bekerülési küszöböt. A 709 tagra növekedett Bundestag összetétele a következő: jobbközép CDU/CSU: 246 (-63), szociáldemokrata SPD: 153 (-40), Alternatíva Németországért (AfD): 94 (+94), liberális FDP: 80 (+80), baloldali Die Linke: 69 (+5) és Zöldek: 67 (+4) mandátum. (Változás a 2013. évi eredményhez képest). A kormánypártok támogatottsága a korábbi 67,2-ről 53,5 százalékra csökkent. A részvétel 76,2 (71,5) százalék volt.

Bővebben...

A szlovákok útkeresése az emberarcú kapitalizmus felé

ZnpH.volkswagen strajk protest tasr jpgKorlátozott gazdasági szuverenitás Közép-Európában

Európa földrajzi közepén elhelyezkedő Szlovákia próbál az euro-övezet eminensei közé tartozni. A Volkswagen dolgozóinak nagyszabású sztrájkja azonban megmutatta, milyen erős az országban a frusztráció a Frankfurtban és Brüsszelben kialakított nemzetközi munkamegosztással szemben. Minél mélyebbre megyünk az ország belsejében, annál periférikusabb pozícióba szorítják vissza a lakosságot a hatalmas egyenlőtlenségek, egy olyan Nyugat-Európa mezsgyéjére, amely már nem ösztönöz álmodozásra.

Bővebben...