Vallásháború

a111Franciaország kommunikációs és politikai krízishelyzetet élt át nem régiben.[1] És sok jel mutat arra, hogy hasonló kitörések a jövőben is várhatóak: minden mértéket nélkülöző hozzászólások sora egy sajtóban megjelent karikatúra kapcsán; a Twitter egy igazán ideális eszköz a megfontolatlan válaszokra, vagyis a tűz terjesztésére; a valláshoz kapcsolódó témák kiváló üzemanyagként szolgálnak a tűz további terjedéséhez; egy lejáratódott politikus, egyébként volt miniszterelnök, aki azt reméli, hogy a tűzvész hamvaiból esetleg újjáéledhet.

Bővebben...

Elhintett magok

P1110201kHathetes dél-indiai utam utolsó állomása Pondicherry. Az indiai viszonylatban kisvárosnak egyedi státusza van, Union territory, saját parlamenttel és fő-miniszterrrel rendelkező város-állam. A XVIII-ik század elejétől előbb francia kereskedelmi lerakat, majd francia gyarmat volt India függetlenségéig (1947), és a francia múlt még most is érződik a város épületein, városrendezésén és kulturális örökségén.

Bővebben...

A profán kísérlet – A kapitalizmusból a szocializmusba és vissza (I. rész)

1917 gAz olasz szerző, Rita di Leo elemzésének ismertetése része lehetett volna a Magyardiplo 1917 című cikkgyűjteményének, hiszen ugyanazt az alapkérdést feszegeti: Mi a helye az európai szocializmus kísérletnek a társadalmi fejlődés történetében? Miért szakadt meg a folyamat és milyen társadalmi jövőkép van alakulóban?  

A könyvismertetés szerzőjét, Balázs Gábort nem kell bemutatnunk Olvasóinknak, hiszen cikkeit, amelyek eredetileg a REDNEWS-on jelennek meg http://rednews.hu/?screen_width=1920 rendszeresen publikáljuk.

Bővebben...

A profán kísérlet – A kapitalizmusból a szocializmusba és vissza (II. rész)

1917 cA cikk második része a szovjetrendszer belső ellentmondásait boncolgatja, különös tekintettel a gazdaság és a politika viszonyára, vagy az értelmiség szerepére.

 Felhívjuk Olvasóink figyelmét, hogy 1917 c könyvet minden megrendelőnek postáztuk. Kérjük jelezzék, ha nem kapták meg, és újra elküldjük – a szerk.

Bővebben...