A Pentagon „hasznos idiótái”

1 7fK9mjdugbhmkYxcQSgfvQWashingtonban a demokraták és a republikánusok legalább akkor egyetértenek, amikor Oroszország ellen harcolnak. Szerintük Vlagyimir Putyin nem hiszi, hogy az USA kész megvédeni a szövetségeseit, az viszont nyilvánvaló, hogy ő meg akarja védeni tekintélyelvű rendszerét a demokratikus és liberális befolyástól. Ebből következik, hogy támadja a Nyugatot. Ezért aztán a béke és a demokrácia fenntartása érdekében az amerikai hadsereg és a két párt parlamenti képviselői az ellentámadás mellett döntöttek...

Bővebben...

Bologna, a föld legnagyobb élelmiszeripari kiállítása

FICO Eataly World BolognaAz olasz kiskereskedelmi boltokat valósággal megtizedeli a lakossági jövedelmek csökkenése, az üzletközpontok, az óriás boltok, hálózatok, illetve a diszkontláncok versenyének kombinált hatása. A helyzet azonban nem hatja meg különösebben a Bolognában berendezkedett gasztronómiai parkot, a FICO Eataly Worldöt, amely a multinacionális vállalatok legnagyobb örömére ünnepli az idealizált Olaszország imázsát.

Bővebben...

Kereskedés az ősökkel

broderie arbre genealogique 162Digitális világunkban a családfák, mint ahogy sok fényképgyűjtemény státusza is megváltozik, történelmi örökség helyett gazdasági tőkévé válnak, amelyet néhány vállalat tulajdonol. Az örökség fogalma maga változik meg, és újra kell teremetnünk közös örökségünk egyetemességét.

Bővebben...

Női sorsok a Berlinalén

berlinale 2018 logoAz idei, immár hatvannyolcadik berlini fesztiválra a hagyományoknak megfelelően most is jutottak hollywoodi sztárok és látványos fogadások. De sok olyan filmet is láthattunk, amelyek napjaink valós sorskérdéseivel, a menekült válsággal, a klímaváltozással, a terrorizmussal, a Harmadik Világ nyomorával foglalkoznak. És több olyan produkciót is bemutattak, amelyek jellegzetes női sorsokat villantottak fel, a világ három, egészen különböző részéről.

Bővebben...

Raffael Correa visszatekint…

correa versus media.jpg 1718483346Raffael Correa 2007 és 2017 között töltötte be az elnöki funkciót Ecuadorban, majd úgy döntött, hogy nem indul újra a választásokon. Mivel azonban szakításra került sor közte és volt munkatársa és utódja között, újra részt vállal a politikai vitákban. Ezen a furcsa ütközésen kívül, a Raffael Correa cikkéből készült alábbi kivonatos elemzésünk, kitér a latin-amerikai baloldal meggyengülésének folyamatára illetve a korábbi baloldali kormányok által elért eredményekre. Bemutatja, mennyire meghatározó politikai szereplővé vált a média a konzervatív pártok ellentámadásának szolgálatában.

Bővebben...

A Szent Német gazdasági Birodalom (II. rész)

germanyEz egy szép regény és egy szép történet: Németországot 1999-ben még „az eurozóna beteg emberének tekintették”[i], majd a csodálatos felgyógyulását a munkavállalókat bizonytalan helyzetbe hozó, 2003 és 2005 között megszavazott törvényeknek (Hartz-törvények) köszönheti. Állítólag ezeknek, és csakis ezeknek a törvényeknek köszönhetően állt helyre a vállalatok versenyképessége, nőtt meg a külföldön eladott Mercedesek száma – és győződött meg Emmanuel Macron, hogy ez a recept Franciaországban is alkalmazható. Ez azonban fatális tévedés.

Bővebben...