Kilövési engedély

m pBár a rendőrség szerint még „több hónapos nyomozásra” lesz szükség, Theresa May brit miniszterelnök máris felismerte a bűnöst: Szergej Szkripál meggyilkolására a Kreml adta ki a parancsot.

Bővebben...

Se nem jobb, se nem bal… se nem közép

NUOVO LOGO M5S 2 1 A március 4-i parlamenti választások Olaszországban egy bizonytalansággal teli időszakot nyitottak meg. Két, önmagukat „rendszerellenesnek” kinevező szervezet került ki győzelmesen a megmérettetésből, és követeli magának a hatalmat, miközben egyiknek sincs meg a kormányzáshoz szükséges többsége. A néhány év alatt az ország legerősebb pártjává vált Öt csillag mozgalom (Movimento Cinque Stelle, M5S) ufószerű képződmény az olasz, sőt az európai politikai palettán is.

Bővebben...

Mondd meg, kivel barátkozol, megmondom, ki vagy…

nsNicolas Sarkozy volt köztársasági elnököt március 20-án és 21-én negyvennyolc órára őrizetbe vették, majd 21-én este a bűnügyi rendőrség 2013-ban létrehozott korrupció-ellenes hivatalának (az OCLCIFF-nek) vizsgálóbírói megállapították, hogy megalapozott a gyanú, és illegális kampány-finanszírozásért vádat emeltek ellene. Az ex-államfő és néhány volt munkatársa ellen két másik – hasonló fajsúlyú – ügyben is folyik bűnvádi eljárás…

Bővebben...

Lelkes tudósok, vonakodó fogyasztók – Kína erőlteti a génmódosított növényeket

riz2017 májusában egész délelőtt keresgéltük a taxisofőrrel Shousan kanyargós útjain a génmódosított rizs termesztésének kísérleti telepét, amely Kína délkeleti részén Fucsien tartomány székhelyétől, Fucsontól mintegy húsz kilométerre található. A hegyvidéket buja szubtrópusi növényzet borítja. A közeli, 16 000 lakosú kisvárosban az általunk megkérdezettek közül senki sem ismerte a „génmódosított növények” (GMO) kifejezést.

Bővebben...

A korrupcióellenes fellépés perverz hatása Közép-Kelet-Európában – A bőszült elutasítás demagóg politikusokat emelt hatalomra

babisEgy túl kíváncsi újságíró meggyilkolása Szlovákiában, új cseh miniszterelnök, sikkasztásért vizsgálat alá vont román országgyűlési elnök: Közép-Kelet-Európa úgy tűnik ellehetlenült a korrupció miatt. Pedig a kenőpénz, a befolyással üzérkedés és a megvesztegetés a kontinensen másutt sem ismeretelen sőt nem is kisebb, egyes kutatások szerint. Ezen országok kiemelése elkerülhetetlenül politikai következménnyekkel jár.

Bővebben...

Folytatás és változás Kubában

raul dc1A havannai törvényhozás április 19-én Miguel Diaz-Canelt választotta az Államtanács elnökévé, aki a „történelmi” generációhoz tartozó, 87 éves Raúl Castro helyére lépett. A villamosmérnöki végzettségű új elnök a forradalom győzelme után 1960-ban született, nem tagja a Castro családnak és nem tartozik a fegyveres erőkhöz.

Bővebben...