Antropozófia: az ezotéria diszkrét multinacionális vállalkozása

Steiner 27 feb alternativeMi a közös a biodinamikus mezőgazdaság, egy atipikus iskolahálózat, egy kozmetikai márka vagy egy szélerőmű-befektetés között? Mindegyik kapcsolódik az antropozófiához, vagyis a 20. század elején Rudolf Steiner által alapított spirituális mozgalomhoz. A diszkrét, de befolyásos nemzetközi mozgalom kiterjedt gazdasági és politikai kapcsolatokkal rendelkezik… ideértve a francia kormányt is.

Bővebben...

Peking és Moszkva: partnerek, de nem szövetségesek

RussianPMVladimirPutinVisitsChina2Donald Trump és Vlagyimir Putyin július 16-i találkozójának célja az amerikai–orosz kapcsolatok normalizálása volt, ehelyett a félreértések csak nőttek. Ez még inkább Peking karjaiba sodorja Oroszországot, annak ellenére, hogy az erőviszonyok a két ország között nem kiegyensúlyozottak. Moszkva és Peking szorosabbra fűzi kapcsolatait, de mindketten erősen védik saját, önálló érdekeiket, amelyek nem mindig esnek egybe.

Bővebben...

Tegnap: forradalmiak és versenytársak

mao hr2Még a legjobb szakemberek is tévedhetnek. Fejtő Ferenc (François Fejtö) könyve így kezdődik: „1961. október 17: a történelemtankönyvek szerzői kiemelik majd ezt a dátumot”. A dátumot tényleg kiemelik, de teljesen más okból, mint azt Fejtő Ferenc gondolta.

Bővebben...

„Stato, padroni, fate attenzione…” – Az olasz hosszú ’68 (első rész)

„E ci chiamano teppisti
 e ci dicon provocatori
 ma noi siam lavoratori
 che Togliatti non amiam”

(Inno dei Teppisti, 1963)[i]

1969 01 01 offensiva operaiaHa a francia ’68 is a legelképesztőbb politikai kisajátításoknak, rágalmaknak, félinformációknak és egész hazugságoknak esik nap mint nap áldozatul, akkor mit mondjunk az olasz, elhúzódó „68”-ról (1962-1977)? Ami előbbi esetében a „diákfelkelés” és az „életmód-lázadás” (pontosan negyven év késéssel végre Magyarországra is eljutott a közismert jobb- és baloldali autoriter, reakciós toposz: még a neoliberalizmusért is ’68 a felelős, nem az utolsó nagy forradalmi hullám veresége), az Olaszországgal kapcsolatban az „ólomévek”.

Bővebben...

A „homo sapiens” elveszti monopóliumát: Jogot az állatoknak!

droit animCikksorozatunk az állat ügyekről: A 2018-as francia érettségi egyik kérdése szerint a vizsgázóknak ki kellett fejteniük az Állati Jogok Nyilatkozatának érveit. Így tehát, miután meghódította a jogi egyetemeket és a bíróságokat, az állatok ügye bekerült az iskolák padsorai közé is. Az emberi lények mindig is felemás kapcsolatokat tartottak fenn az állatokkal, amint azt a középkori disznók elleni perek vagy a hol istenített, hol babonásan félt macskák tanúsítják. Évszázadokon keresztül általánosan elfogadott volt az emberek más élőlények felletti felsőbbrendűsége, amit ma már megkérdőjeleznek.

Bővebben...

A macska mosolyáról, Baudelaire-től a YouTube-ig

messA macskafélék „zsebváltozata” különös sorsot vívott ki magának a háziállatok között. A csendes, éjjel látó, ragadozó macskákat az antik Egyiptomban istenségként tisztelték, míg a boszorkányüldözések idején, ördögi tulajdonságokkal ruházták fel. Jelenleg is a közösségi hálók egyik ikonja.

Bővebben...

Vissza az édenbe

1280px Jan Brueghel de Oude en Peter Paul Rubens Het aards paradijs met de zondeval van Adam en EvaAz emberi lényt hosszú ideig Isten kedves és minden más lénynél tökéletesebb teremtményének tekintették. Idővel ez a világnézet vesztett korábbi befolyásából, az ember felsőbbrendűségét azonban nem kérdőjelezték meg. Ma viszont sokan vitatják az élőlények hierarchiáját egy olyan erkölcs nevében, amely az egyenlőséget magasztalja.

Bővebben...