Liberálisok a populisták ellen: a válság utáni megtévesztő szétválás

kutyA 2008-as válságra adott válaszok megrengették a politikai és geopolitikai rendet. A liberális demokrácia, amely hosszú ideig a kormányzás legfejlettebb formájának tűnt, védekezésbe szorult. A „városi” elittel szemben a nacionalista jobboldal kulturális ellenforradalma a migráció és a hagyományok terén bontakozik ki. De ők is a versenytársaikkal azonos gazdasági projekteket valósítanak meg. Ezt a szétválást a média szélsőségesen kiélezi annak érdekében, hogy a lakosságot az egyik vagy másik rossz közüli választásra kényszerítse.  

Bővebben...

Az Európai Unió nem a jóság megtestesülése Sorvezető Böröcz József könyvéhez

eu es a vilagA kötet ismeretében nekünk magunknak is górcső alá kell vennünk Nyugat-Európa évezredes, tényleges gazdasági súlyára vonatkozó képzeteinket ugyanúgy, mint saját, államszocialista közelmúltunk értékelését. Felülvizsgálatra szorulnak az Európai Unióval, sőt az európaisággal kapcsolatos beidegződéseink is, mert ezeket propagandisták alakították ki bennünk. A tét, hogy élhetőbb lesz-e a planétánk.

Bővebben...

„No alla scuola dei padroni*” – az olasz hosszú ’68 (második rész)

98 potere studentesco

Vecchia piccola borghesia per piccina che tu sia,

Non so dire se fai più rabbia, pena, schifo o malinconia.

Godi quando gli anormali son trattati da criminali,

chiuderesti in un manicomio tutti gli zingari e intellettuali.

Ami ordine e disciplina, adori la tua Polizia

tranne quando deve indagare su di un bilancio fallimentare.

 (Lolli**)

 Mint írásunk első részében részletesen megemlékeztünk róla, a tőkés rendszer alaptendenciája a hatvanas években a termelés további racionalizációja volt, az egész társadalom alávetése a termelés ritmusának, a régi munkásosztály „megtörése”, belekényszerítése ebbe az automatizálási folyamatba, egyszerű végrehajtóként, a gép meghosszabbított kezeként. De nem csak erről volt szó, és ezért igaz, hogy „1968” sok tekintetben két korszak határán állt: a munkásosztály utolsó nagy csatája volt, de már egy új korszak hajnala is, ahol a gazdaság, az árutermelés logikája nem hogy elkülönült, hanem „gyarmatosította a mindennapokat is”, a „represszív tolerancia” mindenütt uralkodóvá vált.

Bővebben...

Kuba nem enged

kgAlicia Elvira Corredera Morales kubai nagykövet fogadta munkatársunkat és tájékoztatást adott országa helyzetéről. Elmondta, hogy az ENSZ a közeljövőben ismét tárgyalja a szigetország ellen 57 éve tartó amerikai pénzügyi és gazdasági blokád megszüntetését követelő kubai határozati javaslatot. Más országokkal folytatott gazdasági kapcsolatokat is súlyosan érintő blokád mostanáig mintegy 933 milliárd dollár értékű kárt okozott Kubának. 2017 április és 2018 március között a diszkriminációs intézkedések által okozott veszteség meghaladta a 4,3 milliárd dollárt. A Nagykövet szerint, az amerikai embargó az ország fejlődésének a legnagyobb akadálya.

Bővebben...

Film vagy történelem– Kommunista évek a magyar filmművészetben

körhintaA Körhinta 1955-ben készült, még Magyarország történelmének sztálinista korszakában. Már az első képeken bohócok törnek át a tömegen a falusi mulatságban, egy táblát lobogtatva „Le a burzsoá formalizmussal! Szocialista realista cirkuszt!” felirattal. Az irónia elkerüli a zsdanovi[1] cenzorok figyelmét, akik engedik, hogy a politikailag ortodox, formailag virtuóz film bejárja a nemzetközi filmfesztiválokat.

Bővebben...

A demokrácia Amerikában

lincVégelláthatatlan gondot jelent az amerikai politika az egész világ számára... Az időközi választásoknak azelőtt nem volt nagy jelentőségük, még akkor sem, ha felborult miattuk a korábban kialakult többség. 1944-ben a republikánusok elsöprő többségének hatására a demokraták ellenállása meggyöngült a büntetőtörvény szigorát, illetve az elnök szabadkereskedelmi stratégiáját illetően; 2010-ben a konzervatív Tea Party sikere lebénította Barack Obamát, de akkor már a korábbi kampányígéret a „Remény és változás” egyébként is csak egy elveszett lehetőség keserű emlékeként élt tovább[1].

Bővebben...

Hogyan kémkedik Izrael amerikai állampolgárok után - Az amerikai–izraeli lobbi nagy és kis titkai

jazeeraA katari Al-Dzsazira tv-csatorna által végzett oknyomozó felmérés leleplezte az amerikai Izrael-párti lobbicsoportok módszereit. De annak érdekében, hogy ne haragítsa magára ezeket az érdekcsoportokat, most, amikor kiéleződött a viszonya Szaúd-Arábiával, Katar végül úgy döntött, hogy nem engedi a nyilvánosság elé a már elkészült riportfilmet.

Bővebben...

Katar támogatókat keres

q trump2018. április 10-én az Amerikai Cionista Szervezet (Zionist Organization of America, ZOA) sajtóközleményt adott ki, amelyben a szervezet és elnöke, Morton Klein „büszkén és örömmel jelenti be, hogy Morton Klein erőfeszítéseinek, számos hosszú és alapos dohai tárgyalásainak köszönhetően, amelyeket Katar emírjével és más magas rangú katari vezetővel folytatott […], Katar elfogadta, hogy nem sugározza az Al-Dzsazira alattomosan antiszemita dokumentumfilmjét, amelyet egy, az úgynevezett »amerikai zsidó lobbiba«[i] beépült ember rendezett”.

Bővebben...

Egy sikeres kommunikációs hadművelet: Európa létrehozta az El-Caminót

1280px Ways of St. James in EuropeA Galícia felé vezető úton, a Szent Jakab-zarándokutak évente több százezer gyaloglót vonzanak. Az Európa Tanács ezzel sikeresen megvalósította XIII. Leó és II. János Pál pápa, illetve Francisco Franco közös álmát, hogy ápolja a vén kontinens keresztény gyökereinek mítoszát. Akkor is, ha ez a bizonyos értelemben lazán értelmezi a történelem és a földrajz tényeit.

Bővebben...