A „Guardian” elvesztett tisztessége

ass régi2018 novemberében, egy hivatali ügyetlenkedés következtében az amerikai hatóságok megerősítik, hogy titokban tényleg Washington kezdeményezte egy Julian Assange-ot vádoló nyilvántartás összeállítását.

Bővebben...

Szövetségek végzetes játéka az 1938-as Európában – A müncheni egyezmény más olvasata

Chamberlain Daladier Hitler Mussolini and Ciano pictured before signing the Munich Agreement which gave the Sudetenland to GermanyjpgNyolcvan évvel ezelőtt két demokratikus ország, Franciaország és az Egyesült Királyság átengedte Csehszlovákiát a náci Németországnak. Évtizedek múltával ezt az egyezményt elhomályosította a német–szovjet paktum, amelyet ma két totalitárius rendszer természetes egyezségeként tüntetnek fel. Megfeledkezve arról, hogy Oroszország elszigetelésének szándékától elvakultan Párizs és London maga biztatta Moszkvát a megegyezésre Berlinnel, és siettette ezzel a háború kirobbanását.

Bővebben...

A bűn alelnöke – Berlinale 2019

Berlinale Logo 700x394 rcm1200x627uVice, Ez az angol szó egyszerre jelent helyettest, amerikai használatban az alelnököt és bűnt, mégpedig súlyos erkölcsi bűnt. Méltó cím egy olyan filmhez, amely Dick Cheney volt amerikai alelnök életét dolgozza fel keserű humorral és borotvaéles realitással.

Bővebben...

Bolsonaro és a hadsereg

Jair Bolsonaro posedes militaires Sao Paulo 7 octobre 2018 0 729 486Brazíliáé a legnagyobb hadsereg Dél-Amerikában, és az új Bolsonaro-kormányban jelentős szerepet kaptak a tábornokok. A minisztériumokban jelenleg tehát együtt kell dolgozniuk a neoliberális frakció tagjaival. Pedig a hadsereg hagyományosan iparfejlesztő és őrködik az ország szuverenitása felett. A törés csak idő kérdése.

Bővebben...