Amikor minden felszínre kerül

sárga3A „sárgamellényesekkel” a túl magabiztos hatalom, amely mintaként akart szolgálni egész Európának, kénytelen volt engedni. A lázadás az eddig közösen soha fel nem lépő társadalmi csoportok tagjai között tört ki, és felszínre hozott egy sor szőnyeg alá söpört problémát. Egy hónap után már terítékre került a közlekedés, az adózás, a környezet, az oktatás és a képviseleti demokrácia mai valósága.

Bővebben...

Szervezkedni tudni kell

resized 20181117 202428 3950398A „sárgamellényesek” mozgalma mindenféle szerveződést elutasít – mondják. Valójában számos kísérletre került sor. De a szervezkedéshez egy régen elveszett hozzáértés szükséges, hiányoznak az aktivisták, akik azt át tudnák adni a terepen. Mi a helyzet Ardèche-ben?

Bővebben...

Igazságosabban elosztani a jövedelmeket, vagy megszabadulni a piac hatalmától?

pikettymarx jaco2013-ban jelent meg és 2,5 millió példányban kelt el a világban Thomas Piketty hatalmas sikert aratott könyve, a Le Capital au XXe siècle (A tőke a 21. században), azóta az egyenlőtlenségeket széles körben korunk nagy erkölcsi problémájának tekintik. Az Egyesült Államokban az Amazon „Free Enterprise” kategóriájában Marx a bestsellerek között szerepel, a Jacobin, a néhány éve indított, negyedévenként megjelenő baloldali kiadvány pedig népszerű, tömeglappá nőtte ki magát.

Bővebben...

Brutális nyugdíjreform Oroszországban – az antiszociális Putyin

ornyAz orosz hatóságok elhatározták, hogy több évvel kitolják a nyugdíj korhatárt. Gazdasági válság kellős közepén a kormány a nagyvállalatok számára spórol, ezzel elárulja, hogy a gazdasági elit érdekeit tartja elsőrendű fontosságúnak. Olyannyira, hogy Moszkva nemzetközi sikerei már nem elegendőek az elnök népszerűségének fenntartásához.

Bővebben...

Amikor a fogkefénk jelent rólunk – a felügyeleti kapitalizmus nyereséget termel

fog kA digitális ipar egy szinte gyermeteg elvet követ: begyűjti és eladja a hirdetőknek a felhasználók várható viselkedéséről összegyűjtött adatokat. Ám a nyereség további növelése érdekében törekednie kell arra, hogy a viselkedés előrejelzése egyre pontosabb, ha lehet, már biztos legyen. Ehhez pedig nem elég kiértékelni a várható viselkedést, hanem befolyásolni kell az emberek magatartását, méghozzá tömegméretben.

Bővebben...

Bevándorlás: bonyolult vita

migrEurópában a lakosság öregszik, és létszáma stagnál; a Földközi tenger túloldalán épp fordítva, fiatalodik és gyorsan nő. Ebből a megállapításból sokan arra a következtetésre jutnak, hogy elkerülhetetlen a migrációs hullámok robbanásszerű növekedése. Következésképpen: vagy barikádokat kell építeni, vagy ki kell nyitni a határokat. Vajon nem fölöslegesen fatalista értelmezés ez?

Bővebben...