Karantén

dám Anna 3aA szélsőjobb évtizedeken keresztül szolgált biztosítékként a baloldali és jobboldali liberálisoknak is: akármilyen mérsékelt szamár is könnyen befutott a célegyenesbe, ha szembekerült az elfogadhatatlan, vállalhatatlan és áporodott politikai szervezettel.

Bővebben...

Osztályharc Franciaországban

gilets jaunes violence policière compil 2A „sárgamellényesek” kitartó tiltakozására válaszul a francia államfő egy „nagy nemzeti vita” megtartását javasolta. Az ilyen típusú beavatkozás azt feltételezi, hogy a társadalmi konfliktusok eredete a hatalom és az ellenzéke közötti félreértett kommunikációban keresendő, nem pedig az kibékíthetetlen ellentmondásokban. Kockázatos feltételezés…

Bővebben...

Gazdasági háború Kuba ellen

00 anti cuba blockade poster 04 12A kubai Playa Gironnál (Disznó-öböl) 1961. április 17-én történt partraszállási kísérlet veteránjainak Miamiban tartott találkozóján, John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó a Helms-Burton törvény alkalmazásának a kiterjesztését jelentette be. A harmadik állam szervezeteit is érintő, a szigetország ellen gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi embargót jelentő törvényt az amerikai törvényhozás Bill Clinton elnöksége alatt, 1996-ban fogadta el.

Bővebben...

New Deal Európának

Varoufakis presentacion DIEM25 MILIMA20160209 0346 14A 2008-as év bizonyos értelemben a mi generációnk 1929-e volt. Ez volt a globális pénzügyi válság kezdete, amely egész Európában fatális láncreakciókat indított el. 2010-re már javíthatatlanul megrongálta az euróövezet alapjait, a politikai osztály pedig kényszerítve látta magát – a saját szabályaival és minden ésszerűséggel szemben –, hogy megmentse a bankokat. 2013-ban aztán romokban hevert a neoliberális ideológia, amely addig az EU-technokrata oligarchia legitimációs bázisát képezte.

Bővebben...

Választás Spanyolországban

espagne sanchez remporte les elections emergence de lextreme droite 1336553Április 28-án előrehozott parlamenti választásokat tartottak, amelyeknek az eredménye jelentősen megváltoztatta az erőviszonyokat a 350 tagú spanyol törvényhozásban.

Bővebben...