A heccelés művészete

irAmikor egy állam valós ok nélkül felmond egy nemzetközi lefegyverezési szerződést, amelyet pedig hosszú tárgyalásokon dolgoztak ki, képes lehet-e ez után katonai beavatkozással fenyegetni egy másik államot, amely aláírta a szerződést? Megparancsolhatja-e minden más államnak, hogy sorakozzanak fel szeszélyes és harcos álláspontja mellé mert különben őket is elképesztő szankcióknak veti alá? Ha az Egyesült Államokról van szó, akkor a válasz „igen”.

Bővebben...

WILPF: A feminizmus pacifista!

zKevés olyan szervezet létezik a világon, amelyik szeretne már NEM létezni. A WILPF (Women International Leage for Peace and Freedom) pacifista nemzetközi feminista nőszervezet 100 éve nem képes – a legjobb akarata ellenére sem – feloszlatni önmagát.

Bővebben...

Félnünk kell-e Kínától?

images musee guimet auditorium entete la chine des han la chine antiqueA támadás az Egyesült Államokból indult, és onnan terjedt át a legtöbb nyugati országra: Kína, az áruival, kémeivel és katonai ambíciójával fel akarja borítani a második világháború után kialakult nemzetközi rendet. Peking természetesen tiltakozik. Hszi Csin-ping elnök európai útja során, március 21. és 26. között békülési utazást tervezett Olaszországba, Franciaországba és Monacóba. Valóban létezik-e a „kínai fenyegetés”?

Bővebben...

Egy szó, amely igazából ijedtséget jelent

prediSzokás, hogy egy populizmussal foglalkozó elemzést egy könnyű rossz közérzet beismerésével kezdenek: mert mit is jelent egy olyan fogalom, amely egybeboronálja a XIX. század végének amerikai parasztjait és orosz diákjait, Bernie Sanderst és Donald Trumpot, Jacques Chiracot és Jean-Marie Le Pent, Nicolás Madurót és Jair Bolsonarót?

Bővebben...

Julian Assange, a betörhetetlen – egy hős, akire megadták a kilövési engedélyt

ass 2A 2012 óta politikai menekültként Londonban, az ecuadori nagykövetségen tartózkodó Julian Assange-ot április 11-én kiadták a brit hatóságoknak. Ha kiadják az Egyesült Államoknak, akkor Assange nagy veszélyben van. Kényes dokumentumok millióit hozta nyilvánosságra, tehát azt a munkát végezte el, amit az újságíróktól várunk; vajon ezért hagyta cserben annyi kollégája?

Bővebben...

Spanyolország választott, a Podemos helyzete bizonytalan

Iglesias interrumpira paternidad adelanto electoral EDIIMA20190215 0367 19Nemrég még úgy tűnt, hogy minden új spanyolországi szavazás a Podemos fellendülését erősíti. Mindazonáltal kevesen jósolták a párt előretörését az április 28-i általános választásokon. Hogyan magyarázható annak a formációnak a visszaszorulása, amely olyan reményt keltő volt az európai progresszió hívei számára?

Bővebben...

Törökország földközi-tengeri ambíciói

törVédelmi és energiapolitikájában Törökország egyre agresszívabb irányvonalat követ. Ezzel elszigeteli magát a NATO-tól és szomszédaitól. Erdogan elnök új szövetségesét Oroszországban látja, ami a belpolitikában is kifizetődik.

Bővebben...

Ukránóra kezdőknek

ukrabcAz új elnök, Volodimir Zelenszkij anyanyelve orosz, de a szakadék Lviv és Luhanszk között ettől még nem lesz kisebb, ellenkezőleg, a kétnyelvűség már nem kívánatos.

Bővebben...