San Francisco tálibjai

victor arnautoff mural gwhs 1 smallLe kell-e rombolni egy amerikai kommunista festőnek a New Deal által finanszírozott falfestményeit ahhoz, hogy valóban „ellenálljunk” az amerikai rasszizmusnak?

Bővebben...

Könyvismertetés: Az elárult szocializmus: a Szovjetunió összeomlásának okairól – I. rész

sovA Szovjetunió összeomlása nemcsak Magyarországra és közvetlen régiónkra, de az egész világra nézve súlyos következményekkel járt. Négy részben közölt minisorozatunk két amerikai szerző sikerkönyvének[1] az epilógusa, amelyben végigtekintik és elemzik az összeomlás okairól kialakult és közkézen forgó álláspontokat.

Bővebben...

Könyvismertető: Az elárult szocializmus: a Szovjetunió összeomlásának okairól – IV. rész

sov spMinisorozatunk rövid zárócikkében Gorbacsov meghatározó szerepének kontúrját vázolják fel a szerzők[i], kitérnek arra, vajon tudatosan árulta-e el Gorbacsov a szocializmust, vagy pedig a baloldal egyik történelmileg létező értelmezése vezetett el a szovjet állam széthullásához és az első szocializmus összeomlásához.

Bővebben...

Az iskola demokratizálódása ellen ható törvénytervezet – verseny az óvodától az egyetemig

bl1A gimnázium és az érettségi reformja, a megbízható iskola érdekében hozott törvénytervezet, az egyetemi felvételi rendszer bevezetése… Két éve megkezdte a kormány a francia oktatási rendszer felkavarását. Milyen céllal? Azért, hogy az óvodától az egyetemig versenyrendszert vezessen be, amely a leginkább „érdemes” tanulók javát szolgálná.

Bővebben...

Levél Caracasból

veneHa az ember manapság Venezuelába utazik, mindenre felkészül. Egy kolléga azt mondta, jobb lesz, ha viszek magammal elemózsiát. Egy kolléganő, aki nemrég tért vissza, hosszú órákig elhúzódó reptéri kihallgatásokról mesélt. Sokat olvastam élesedő humanitárius válságról, a diktatórikusan kormányzó Nicolás Maduro elnökről, aki kizárólag a fegyveres erők jóvoltából van még hatalmon.

Bővebben...