Kik választották meg von den Leyen asszonyt?

vdlA júliusi kánikulát tényleg a gondviselés küldte 2019-ben! Elfedte korunk másik szélsőséges jelenségét, amely viszont a demokráciát érintette. A szemébe folyt izzadságtól kevés európai polgár vette észre, hogy azt a politikai álláspontot, amellyel már legalább három éve etették, hirtelen megtorpedózták.

Bővebben...

Örökre eltűntek Libanonban

lib32018. november 28-ának reggelén mintegy harminc asszony gyűlt össze a Bejrút belvárosának szívében lévő Khalil-Gibran kertben, ahol az újjáépítés már teljesen elfedte a Libanonban 1975 és 1990 között történt megrázó, véres, testvérgyilkos események nyomait. A nők az ország minden tájáról jöttek, hogy részt vegyenek egy történelmi jelentőségű sajtókonferencián.

Bővebben...

Néhány közismert tézis a gazdasági fellendülésről

abandoned factory 1513095 960 720Az ipar hozzájárulása a gazdasághoz a fejlett országokban 1970 óta a felére, sőt egyes esetekben, a harmadára esett vissza. Vannak, akik ezt természetes folyamatnak tartják: ahogyan a lepkék kilépnek bábburkukból, ugyanolyan spontán folyamatban lép át a gazdaság a gyárból az irodába. Mások viszont azt sugallják, hogy az ipartalanítás alapvetően politikai döntések következménye: a tulajdonosok érdeke azt kívánja, hogy termelő üzemeiket a déli, olcsóbb munkaerővel rendelkező országokba helyezzék át.

Bővebben...

Összebékíteni az ipart és a természetet

Jakob Philipp Hackert_ ArkádiaMivel a haladó politika erők összekapcsolták a gazdasági fejlődést és az életkörülmények javulását, hosszú ideig elhanyagolták az emberi tevékenység hatását a környezetre. Bolygónk védelmének sürgető feladata vajon azt jelenti-e, hogy le kell mondanunk az ipari társadalom jótéteményeiről? Nem feltétlenül, ha átalakítjuk egyes, épp az ipari társadalomban kialakult, fogyasztási szokásainkat.

Bővebben...