A világvége elmarad

col2Vajon sarokba szorítva, amikor nincs más kiút, amikor már minden átlendült, jobban védekezünk? Ezen az állásponton vannak egyes ökológia csoportok: az emberiség már olyan mértékben lerombolta a környezetet, hogy a bioszféra összeomlásának határán állunk.

Bővebben...

Európa védelmi politikája, papírhadserege

Europe de la Defense kÁprilis 18-án az Európai Parlament Strasbourgban elfogadta egy európai hadikiadásokra szolgáló alap létrehozását. Az 13 milliárd eurós alapból több tagállamot érdeklő ipari projekteket lehet megfinanszírozni. De mi a stratégiai elképzelés?

Bővebben...

Franciaországban milliók nem tudják használni az internetet – lehet még internet nélkül élni?

point numerique PAULehetséges, hogy rövidesen okostelefonunkon kell szörfölnünk az interneten ahhoz, hogy igénybe vehessük a metrót, a vonatot, a repülőjáratot, hogy bevásároljunk, vagy befizessük az adónkat? Semmi gond, mondják, ez kényelmesebb, és majd hozzászokik mindenki. Pedig hát az a helyzet, hogy nem mindenki szokik hozzá.

Bővebben...

Keynes Versailles-ban

vers1919. június 28-án írták alá a versailles-i szerződést, amely az első világháború végét jelentette. Nem meglepő, hogy egy évszázaddal később nem tartanak ünnepi megemlékezéseket, mai szemmel nézve ugyanis főleg a békeszerződés hibáit emlegetjük fel.

Bővebben...

Az orosz ellenzék még mindig korrupt…

korruA 2000-es évek elején Vlagyimir Putyin a korrupció elleni harcot vetette be annak érdekében, hogy az átmenet éveiben megszerzett hatalmat visszavegye a Jelcin-korszak oligarcháitól. Akkor az elnök körein volt a sor, hogy meggazdagodjanak. Tizenöt évvel később a hűtlen kezelés és a közpénzek elsikkasztása még mindig integráns részét képezi az orosz kapitalizmusnak.

Bővebben...

Az orosz stratégiai gondolkodás

or kiMit akar Oroszország? Ha hihetünk egy sor nyugati elemzőnek, akkor szívósan ragaszkodik a már meghaladott nemzetközi világrendhez: a hidegháború korának jaltai rendszeréhez, amikor a Kremlnek befolyási övezete volt Kelet-Európában.

Bővebben...