A NATO? Még meddig?

70 ans de guerres imperialistes la france doit sortir de lotanAmióta az Egyesült Királyság belépése a közös piacba megnyitotta az utat az Európai Unió végeláthatatlan bővítési folyamatához, nehéz felismerni egy egyértelmű külpolitikai irányvonalat.

Bővebben...

Argentína példája azt mutatja, hogy nem halt meg a baloldal

arg2Mauricio Macri eredetileg azt ígérte, hogy túllép a „populizmuson”, majd gazdasági válságba taszította Argentínát. Kudarca a 2019. október 27-i elnökválasztáson megkönnyítheti a peronisták visszatérését. Egy lepusztult ország örököseként az ország élére kerülő tandemnek egyesíteni kellene táborát, de sajnos dúl a megosztottság.

Bővebben...

A társadalmi szelekció iskolai maszkja: a jóindulat

entre les mursMiközben a közoktatás egyre jobban szenved a pénzhiánytól és a tanárhiánytól, messze hangzik a jelszó: a tanároknak jóindulatot kell tanúsítaniuk a gyerek iránt, és ezzel minden akadály elhárítható. A litánia elfedi az intézményrendszer képtelenségét arra, hogy csökkentse az előnyös helyzetű tanulók és a lakosság többségének gyermekei közötti szakadékot.

Bővebben...

Államcsíny Bolíviában

bolAz október 20-án tartott elnökválasztást követően súlyos belpolitikai feszültség alakult ki a 11,2 millió lakosú Bolíviában. A helyi ellenzék és a régió jobboldali kormányai által irányított Amerikai Államok Szervezete (OAS) választási csalással vádolta a kormányzatot, amit konkrét adatokkal nem bizonyítottak.

Bővebben...

A hamisítók

1938Nyugati vezetők és értelmiségiek hosszú időn át viccelődtek a szovjetek mániáján, hogy újraírják a történelmet. Most azonban, hogy az Európai Parlament felülvizsgálta a második világháború történetét, a hangjukat sem halljuk.

Bővebben...

Látszólagos stabilitás és az etnikai határok rögeszméje a Balkánon

yugo1A határok sérthetetlenségének alapelvét szüntelenül áthágják a Balkánon, ahol ismét Koszovó és Szerbia közötti területcseréről beszélnek. Az etnikai homogenitásra való törekvés évszázadok óta kísérti a nagy kulturális és vallási változatosságot mutató régiót, és eltereli a figyelmet a valódi gazdasági és társadalmi gondokról.

Bővebben...

A frexitért küzdő franciák

frexit asselineauA 2019-es európai választásokat közvetlenül megelőző időben a „sárgamellényesek” összejövetelein gyakran volt hallható egy politikai formáció neve: Union populaire républicaine (UPR – Republikánus Népi Unió), amely arról nevezetes, hogy az Európai Unióból való kemény kilépést, vagyis a frexitet szorgalmazza. Elkötelezett és hatékony aktivistáira támaszkodva a párt az állítja, hogy meg tudja haladni, át tudja lépni a bal- és a jobboldal közötti szakadékot. Valóban?

Bővebben...