A nép tiltakozik! Santiagótól Párizsig

838 luttedeclasseEz a harmadik vagy a negyedig tömegeket megmozgató tiltakozási hullám a neoliberális berendezkedés és kormányok ellen? Bejrúttól Santiagóig és ne feledkezzünk meg Párizsról sem, a politikai hatalom úgy tűnik nem képes helyreállítani a rendet. Még az erőszak bevetésével se.

Bővebben...

Kinek hoz hasznot a korrupcióellenes harc?

korrAkár arról van szó, hogy a maguk javára befolyásolják a törvényt, akár szavazatvásárlás céljából történik, a korrupció a hatalmasok egyik legdurvább eszköze. De vajon azok, akik ez ellen a veszedelem ellen küzdenek, valóban olyan nemes céloktól vezéreltetnek, mint ahogy állítják?

Bővebben...

Az oknyomozás boszorkánykonyhája

investAzok az újságírók, akik a hatalmasok korrupciója ügyében nyomoznak, valóságos ellenhatalom képviselői. Minisztereket mondatnak le, rettegnek tőlük a tanácsadók, olykor, bár ritkábban, cégtulajdonosokat buktatnak le. De az átláthatóság nimbuszának mindig marad árnyoldala is. Arról nem szól a fáma, hogyan dolgoznak, miben különböznek, mi motiválja őket, a nagyközönség erről nem tud semmit.

Bővebben...

Chile, a kiszáradt oázis

chile3Október elején történt, alig néhány héttel a társadalmi robbanás előtt, amely megrázta Chilét, ezt a hosszan elnyúló furcsa alakú országot. E sorok írásakor a társadalmi robbanás húsz ember halálát követelte, több százan karjukat-lábukat vesztették, több ezren megsebesültek, rengeteg embert letartóztattak, a rendőrség és a fegyveres erők sokakat megkínoztak és szexuálisan bántalmaztak, megszámlálhatatlan kegyetlen tettet követtek el.

Bővebben...

Lehet-e szocializmus barbárság helyett?

krauszÚtelágazásához érkezett mind a nemzetközi, mind pedig a hazai baloldal: vagy képes egy antikapitalista, rendszerkritikai alternatíva mellett elkötelezni magát, vagy pedig felőrlik a barbárság (neoliberális, fasiszta) erői. Ezekről a dilemmákról szól a Krausz Tamás történésszel készített interjúkat tartalmazó és Bartha Eszter által összeállított kötet az Eszmélet Zsebkönyvtár sorozatban.*

Bővebben...

Baloldali külpolitika az EU-n belül és kívül

typhonEgy baloldali külpolitika legfontosabb célja a béke megőrzése lehet, minden baloldali mozgalomnak alapvetően békepártinak kell lennie. Hiszen a háborúk áldozatai és vesztesei mindig a kisemberek, akiket egymás ellen uszítanak a háborús nyerészkedők. Ez nem jelent korlátlan pacifizmust, kivételes történelmi helyzetekben igenis szükséges fegyveresen ellenállni egy szélsőségesen emberellenes és veszélyes hatalomnak. A XX. század történelmének egyik legfényesebb pillanata a Szovjetunió és a nyugati demokráciák győzelme volt a nácizmus felett.

Bővebben...

Levél Barcelonából

CATALONIA„Este es un cacao – ez egy kakaó, vagyis egy káosz, mondják a barátok – ez egy rémálom, amelyből rémes ébredés lesz”. Mióta október 14-én kimondták az ítéletet kilenc szeparatista politikus ellen, Barcelonában szükségállapot uralkodik.

Bővebben...

Civilizációs sokknak álcázott gazdasági-kereskedelmi háború

Tang Yin 1470 1524Amikor 2017-ben Hszi Csin-ping a szabadkereskedelem dicséretét és Kína sikereit zengi, politikai vezetők, Kína-szakértők és újságírók tapsolnak neki, szembeállítják őt a protekcionista Donald Trumppal. Alig három évvel később ugyanők a „nyugati értékek” védelmében bírálják politikáját ugyanúgy, mint a hidegháború legszebb éveiben. Különös párfordulás…

Bővebben...

Az élőhelyek, ahol nyüzsögnek a „médiaszakértők” – a francia agytrösztök világa

think3kNyugdíj, közszolgáltatások, munkaerőpiac: számos fontos területen a liberális reformokat agytrösztök készítették elő. Ezek az agytrösztök, bár gyakran magántulajdonban vannak, legalábbis részben állami támogatásokból tartják fenn magukat. Kihasználták a politikai pártok ideológiai meggyengülését, az így kialakult ideológiai vákuumot, s így ők határozzák meg a közbeszédet és a társadalmi vitákat.

Bővebben...