Mi történik Trump árnyékában? – A Demokrata Párt választási stratégiája

190405 campaign design 2020 main kh 626aaae0bd721a1ba19e0e0762d2f054.fit 760wDonald Trump lemondatási kísérlete a Szenátusban januárban kezdődött, miközben február 3-tól kezdődnek az előválasztások, amelyeken döntenek a novemberi elnökválasztáson induló ellenfeléről. Mind a két eseményt erősen befolyásolják tettei, megjegyzései, egész személyisége. A demokrata jelöltek közül vannak, akiknek egyetlen céljuk Donald Trump leváltása, és vannak, akik messzebbre látnak.

Bővebben...

Engedelmességtabletta – iskolai siker receptre

ritalinEredetileg a gyógyszert csak a „hiperaktív” gyerekeknél használták – ez egy viszonylag ritka patológiai jelenség. De néhány éve az USA-ban szinte minden kicsit is rossz gyereknek felírják a Ritaline nevű gyógyszert, amely egy amfetaminokkal rokon készítmény, és már az egyetemi kampuszokon is keresett. Miután elárasztották vele az amerikai piacot, a csodaszer használata Franciaországban is terjed.

Bővebben...

James Petras részletes könyvismertetője Frances Stonor Saunders Ki fizette a dudást: A CIA és a kulturális hidegháború c. könyvéről

ciaJames Petras részletes könyvismertetője Frances Stonor Saunders Ki fizette a dudást: A CIA és a kulturális hidegháború c. könyvéről.

Egy már régen megjelent könyvre és könyvismertetésre hívjuk fel olvasóink figyelmét. A könyv magyarul azóta sem jelent meg, pedig minket, országunkat és egész régiónkat is közelről érint, hiszen – amint azt a cikk megfogalmazza – kulturálisan meghódították Kelet Európát és a volt Szovjetuniót, a hidegháború ideológiai harcát a Nyugat nyerte meg.

Bővebben...

Kulcsrakész rendszerváltozások

Otpor serbianA hidegháború vége óta a megállapodott hatalmak új destabilizáló módszerrel kell szembenézzenek: az aktív erőszakmentességen alapuló ellenállással. Belgrádtól Kairóig, Caracastól Kijevig vagy nemrégiben Bolíviában – egy kis szerb diákcsoport pályája jól mutatja, milyen szerepet játszhat egy elkötelezett avangárd csoport. De milyen elvek mentén, és milyen támogatással?

Bővebben...

Az álhírek nem sztrájkolnak

fakeSzerencsét vagy bajt hoz? December 13-án, pénteken tartotta meg a nyitóülését az „Online Félretájékoztatás Szakértőinek Bizottsága”, amelyet nemrégiben alakított meg a francia Audiovizuális Tanács (CSA) azért, hogy fellépjenek az álhírek ellen.

Bővebben...

A kapitalizmus betörése Lesothóba

Days of CannibalismBár a berlini filmfesztivált olyan nagy cégek szponzorálják, mint az Aldi, a programban – ahogy a korábbi években is beszámoltunk róla – mindig megjelennek a társadalomkritikus alkotások is.

Bővebben...

Fordulat a francia diplomáciában

macron nato trumpEmmanuel Macron francia elnök, sokkoló kifejezéssel, „agyhalottnak” nevezte a NATO-t a december 3–4-i csúcstalálkozó előtt, ami általános megrökönyödést keltett mind az európai, mind a francia atlantisták körében. Nem ez az első eset, hogy az elnök ilyen bombasztikus kifejezését adja független véleményének. De a tettek valahogy nem követik a szavakat.

Bővebben...

Környezetvédelmi szükségállapot – az egyes embert büntetjük, a nagy szennyezőket kíméljük

klímaNincs olyan közösségi vagy magán döntéshozó, aki – legalább is szóban – elhanyagolhatja a klímahelyzet kihívásait. Ugyanakkor a környezetvédelmi mozgalom ideológiai győzelmét konkrét intézkedésekre kell váltani. El kell azon is gondolkodni, hogy a zöld kapitalizmust eszközként használhatják fel a demokrácia ellen.

Bővebben...