Szovjet örökség – a belarusz munkatörvénykönyv

belorA fiatalok munkanélkülisége ellen egy Európára nem jellemző receptet alkalmaznak Belaruszban: a kormány garantálja a diplomások első munkahelyét. A szovjet típusú tervezésre épülő gazdaság örökségeként a rendelkezés része azoknak az alapjogoknak, amelyekhez a lakosság erősen kötődik.

Bővebben...

Ecuador: Lenin Moreno elnök fordulatai

el lenin que quiere e e u uA 16,5 millió lakosú dél-amerikai országban a múlt év októberében súlyos zavargások voltak, amelyek az üzemanyagárak emelkedése miatt robbantak ki. A Lenin Moreno elnök által vezetett kormány az IMF-el kötött hitelmegállapodás miatt rendelte el a benzin árához nyújtott évi 1,4 milliárd USD támogatásnak a megszüntetését.

Bővebben...

Hogyan kell kitalálni egy új nyelvet? – A luxemburgi kísérlet

lux2Az európai intézmények fontos bástyája Luxemburg. Ugyanakkor egy valóságos Bábel tornya, ahol a lakosság átlaga három vagy akár négy nyelvet is beszél. Paradox módon a külföldi származású lakosság arányának növekedése a francia és a német mellett a luxemburgi nyelv (lëtzebuergesch) terjedésének kedvez.

Bővebben...

Egyetlen nappal sem dolgozunk többet!

768x492 des danseurs de l opera de paris en greveA decemberi mozgósítás mind mértéke, mind sokfélesége miatt volt igen hatásos: fiatalok és idősebbek, ügyvédek, művészek, tanárok, kikötőmunkások, vasutasok, vállalatvezetők, alkalmazottak, orvosok, ápolónők, tűzoltók, zenészek, postások, egyetemisták és középiskolások, vámosok… – mind együtt vonultak fel.

Bővebben...

Koronakrach

William Holbrook BeardNa akkor indul az új menet? Tudjuk, hogy a pénzügyi globalizációval, a körhinta sosem áll le, forog szüntelenül: jellemzője a görcsös rángás, a nyugalmi állapot csak a két rángás közti idő. Már egy ideje várható volt, hogy beüt a következő krízis – most itt van.

Bővebben...

A média harcba indult Bernie Sanders ellen

sandPánikhangulat uralkodott el az amerikai médiában a Demokrata Párt előválasztási folyamatának már a kezdetétől. A New York Timesban Paul Krugman közgazdász és újságíró felélesztette azt a 2016-ban megkezdett szokást, hogy egybemossák a „demokratikus szocializmus” jelöltjét, Bernie Sanderst, és Donald Trumpot[1].

Bővebben...