Azok a Brüsszel által támogatott autokraták: Szerbiában a hatalomból kimozdíthatatlan Aleksandar Vučić

orban vucicA szerb nacionalista héják iskolájában nevelkedett Aleksandar Vučić vaskézzel kormányozza Szerbiát. Az európai vezetők előzékenyen viselkednek vele, ami jól jellemzi azt a rést, amely az Európai Unió elvei és gyakorlata között tátong; teszik ezt azzal a feltétellel, hogy a közép-európai országok kormányai tiszteletben tartsák a neoliberalizmus előírásait és a kontinensen uralkodó új nemzetközi munkamegosztást.

Bővebben...

Az arab tavasz utórengései

dégagez tousA geofizikusok jól tudják, hogy az utórengések sokkal több kárt okoznak, mint maguk a földrengések. Földrengés rázta meg a régiót, de az utórengések dönthetik le a meggyengült talajon álló épületeket.

Bővebben...

Egy másik szocializmusvízió

venceslas 1989A keleti blokk összeomlásával kapcsolatban az 1989–91-es évek eseményeit gyakran úgy szemlélik, mint egy naiv képeskönyvet. Többek között Timothy Garton, az ismert brit politológus is így tesz, amikor a bársonyosforradalmat mint újerőszakmentesmodellt, mint az 1917-es orosz októberi forradalom alternatíváját mutatja be.[1]

Bővebben...

Amikor a média átneveli a gimnazistákat – újságírók külvárosi és vidéki küldetésen

interclassA média- és az informatikaoktatás már több évtizedes múltra tekint vissza, de a „Charlie Hebdo” (2015) elleni támadás fordulatot hozott. Most már nem arról van szó, hogy kritikával kell fogadni a nagy információs eszközök tartalmait, hanem inkább arról, hogy vissza kell állítani az újságírásba vetett bizalmat, és a „Köztársaság” értékeit kell közvetíteni az elszegényedett külvárosi fiataloknak.

Bővebben...

Újratervezés az oktatásban a Covid–19 után

tcA járványnak az oktatást érintő hatásai a legsérülékenyebb társadalmi csoportokat sújtják a legjobban. A hátrányos helyzetűek előtt nemcsak az iskolakapu zárult be, de a kitörés lehetősége még távolabb kerül tőlük. Az elmúlt hetekben jól láthatóvá vált oktatási rendszerünk legfájóbb pontja, az esélyegyenlőtlenség. A „Máté-hatás” a mostani időszakban még jobban felerősödött, vagyis „Akinek van, annak adatik, kinek nincs, attól elvétetik.” Azok a gyerekek, akik most hozzá tudnak jutni a megfelelő információkhoz, akik ingergazdag családi környezetben élnek és megfelelő fejlődési vággyal rendelkeznek, lépést tudnak tartani az online oktatásnak nevezett ismeretátadással, akik nem, azok végleg lemaradnak, és alig lesz esélyük arra, hogy kortársaikhoz fel tudjanak zárkózni. A digitális egyenlőtlenséget Hermann Zoltán Hány diákhoz jut el az online távoktatás című tanulmánya[1] mutatja be legjobban.

Bővebben...

Tüntetések Bamakótól Párizsig – francia jelenlét Afrikában. Most már elég!

maliHatvan évvel függetlenné válásuk után a korábbi francia gyarmatokon egyre terjed a jelszó: „Franciaország, takarodj!” Tüntetők és értelmiségiek követelik az Afrikai valutaközösségi frank használatának felfüggesztését, illetve sürgetik a 2013-ban Maliban megkezdett „Barkhane” katonai művelet beszüntetését. Miközben a más hatalmakkal vívott konkurenciaharc élesedik, a növekvő tiltakozás készületlenül érte Párizst.

Bővebben...

Levél Athénből: Te maradj otthon!

cov grEgy francia manapság könnyedén otthon érezheti magát Görögországban. A helyzet pontosan megegyezik a hazaival, csak éppen egy hét késéssel és kevesebb halálos beteggel. Ugyanazok az intézkedések, ugyanaz a megközelítés, ugyanaz a hozzáállás. Az első napokban kirohantunk a parkokba (és különösen a tengerpartra), kiürítettük a szupermarketeket és sokan nyüzsögtünk a nyitott piacokon is.

Bővebben...

Egészen a következő világvégéig…

kes k ffÚgy tűnt, hogy a vírus eltörli a határokat, a társadalmi és a nemzeti határokat is, végül azonban épp fordítva, megerősítette azokat. Ki húz majd hasznot a járvány elleni harc közepén meghirdetett egységre való felhívásból?

Bővebben...