Audikat Burmába!

audbur kAz Európai Szén- és Acélközösség (Montánunió) 1950-es létrehozásától kezdve a Római Szerződésen és a Közös Piacon át az Európai Unióig (EU), az Európát építők meghirdetett ellensége végig a protekcionizmus és a szuverenitás volt. 

Bővebben...

Ellenőrzés és járvány

bigA világ a szemünk előtt változik, méghozzá rohamosan. Nem egészen három hónappal azután, hogy a vuhani hatóságok értesítették az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) egy újfajta koronavírus megjelenéséről, több mint hárommilliárd ember kell hogy a mozgásszabadságának, előreláthatóan még hetekig tartó, súlyos korlátozásával szembenézzen.

Bővebben...

Haladjunk az ökológiai tervezés irányába

cologique logo png 8A kapitalizmus működésének felismerése nem a legkisebb érdeme volt Martin Luther Kingnek. A lényege, mondta, hogy a gazdagoknak ez maga a szocializmus, miközben a szegényekre marad a szabad vállalkozás.

Bővebben...

Nincsenek képesítés nélküli foglalkozások. A valóban szükséges munkáról

chef de rayon remuneration 440x264Akiket eddig képesítés nélküli dolgozónak és képzetlen munkaerőnek soroltunk be és neveztünk, azokról a globális vészhelyzetben hirtelen kiderült, hogy a legfontosabbak a modern élethez – a kamionsofőrök, az árufeltöltők, a pénztárosok, az Amazon raktári munkásai szó szerint pótolhatatlanoknak bizonyultak.

Bővebben...

Az önellátásra képtelen idős emberek függősége és áldozati státusza – kívül estek a kormány látókörén

ehpadMájus közepéig a Covid–19 franciaországi halálos áldozatainak felét az idős és önellátásra képtelen embereket befogadó intézményekben (Ehpad) vesztettük el. Hiány maszkokban, tesztekben. Felelőtlen kríziskezelés. A tömeges elhalálozás mindazonáltal előre látható volt. Az eszközök hiánya és a munkakörülmények romlása miatt a személyzet hónapok óta kongatta a vészharangot.

Bővebben...

Egészségügyi szükségállapot, biztonságpolitika

big data COVID 19Minthogy nem tudták kezelni a Covid–19 vírust, számos ország vezetése úgy döntött, hogy vesztegzár alá helyezi a lakosságot, és veszélyforrásként tekint az esetleges vírushordozókra, vagyis mindenkire. Ezzel megnyílt a lakosság digitális ellenőrzésének új korszaka. Valóságos manna ez az informatikai szektornak és az elektronikus biztonsági alkalmazások gazdáinak.

Bővebben...

Nagy-Britanniában csökken a várható élettartam

inegA tíz éven át mért adatokból készült ún. Marmot-felülvizsgálat (amely az egészségügyi egyenlőtlenségek társadalmi-gazdasági összefüggéseit vizsgálta – a szerk.) felhívta a figyelmet arra, hogy a 2008-as pénzügyi összeomlást követően bevezetett állami megszorítások a gazdagok és a szegények várható élettartama közötti szakadék mélyüléséhez vezettek.

Bővebben...