Restauráció Washingtonban

ob hin harAmikor 2008-ban Barack Obama a politikai palettán középen elhelyezkedő, évtizedek óta szenátor Joseph Bident jelöli ki az elnökhelyettesi poszt várományosának, akkor ez egy alapvetően óvatos döntés eredménye volt:

Bővebben...

Vízvezetékszerelők fehér köpenyben

m medSzabad ég alatti börtönt csinálni egy országból zavargások kiváltása nélkül egész biztosan szép bűvészmutatvány. Ilyen hőstettet sikerre vinni, miközben épp most szenvedtünk el egy nagyerejű társadalmi lázadást, kiemelkedő teljesítménynek számít. Mégis számos vezető eljutott idáig a Covid–19-járvány kapcsán.

Bővebben...

Szabadidős programok futószalagon

tur arVáratlan csoda történt: a velencei csatornák iszapos masszája átlátszó vízzé változott. A turisták elmenekültek a máskor látogatóktól fuldokló, most lezárt városból. A katasztrofális márciusvégi csendben a turizmus hiányában végre fel lehetett mérni a féktelen turizmus okozta károkat. És el lehetett ábrándozni egy olyan világról, amelyben a szabadidős tevékenységek kevésbé pusztító hatással lennének a földgolyóra.

Bővebben...

Vita az afrikai műtárgyak jogos hazájáról

Edouard Philippe a remis à Macky Sall un sabre historique du SénégalImmár majdnem három éve, hogy Emmanuel Macron francia államfő kijelentette: az Afrika gyarmatosítása során elrabolt műkincseket vissza kell juttatni az eredeti országukba. Az ígéret valóra váltása azonban azóta is számos akadályba ütközik. Az európai műgyűjtők és múzeumok nem követik az államfői útmutatást, a kisemmizett országok pedig nem tudják megteremteni a műtárgyak befogadásához szükséges feltételeket.

Bővebben...

A jóléti állam közoktatása

isk32020 júliusának első hetében Cenzúrázatlan Európa címmel tartottak nyilvános online konferenciát, ahol a szlovén, a szerb és a magyar miniszterelnök fejtette ki álláspontját a három válságon átesett Európáról.

Bővebben...

La Paz szomjan hal a felmelegedéstől. Haldoklanak Bolívia gleccserei

Andean glacier retreatA földet sújtó klímaváltozás leginkább szembetűnő jelenségének mutatója, ahogy a gleccserek fogyatkoznak. A trópusi Andokban az olvadás már harminc éve gyorsul, ez megterheli az öntözéses gazdálkodást, az áramtermelést, az ivóvízellátást. Veszélybe kerültek az olyan nagyvárosoknak, mint a bolíviai La Paznak, az erőforrásai.

Bővebben...