Elhallgattatni!

halimi5Tizenegy nappal Donald Trump mandátumának lejárata előtt, 2021. január 9-én, amikor már republikánus híveinek egy része is elpártolt tőle, a Twitter bezárta, míg a Facebook felfüggesztette a fiókját.

Bővebben...

Jean Ziegler: Az Európa-erőd sáncai

ZieglerJean Ziegler politikus és író az európai klasszikus értékek – a humánus viselkedés, mások segítése vagy a nyitott, befogadó szellemiség – elismert védelmezője. Reméljük, hogy új könyve különösen Magyarországon, ahol a menekültellenesség kiemelt és sikeres politikai kampánytéma volt éveken keresztül, megtalálja majd saját olvasótáborát.

A könyvmecénálással a Magyar Dipló, a könyv egyik kiadója, új támogatási-terjesztési formát kezdeményez, hiszen még a nyomdai munkák megkezdése előtt, keressük a könyv támogatóit.

Bővebben...

A fiatal lány és a testszagok. Higiénia, parfümök és ellentmondásos utasítások a 19. századból

orizaAz illatosított fürdő elterjedt volt a Közel-Kelettől Japánig, eredete az ókori Egyiptomig követhető. Ugyanakkor a kereszténység elterjedésével teljesen eltűnt a középkori Európából. A női higiéniát érintő tabuk csak a 19. századra gyengülnek meg – az illatszergyártók legnagyobb örömére, akik új elvárásokat honosítanak meg.

Bővebben...

Valójában ki gyakorolja a hatalmat az Egyesült Államokban?

ustörvAz Egyesült Államokban a mindennapi életet alakító politika nem annyira arról szól, hogy ki az elnök, mint arról, hogy kik irányítják az 50 különböző tagállam kormányát és törvényhozó testületeit. A republikánusok alulmaradtak a Fehér Házért folyó küzdelemben, de azért van miért elégedettnek lenniük: a tagállamok parlamentjeiben megerősödtek a november 3-i választásokon.

Bővebben...

Hidegháború az EU ellen

aigle eu 3A Biden-kormányzat vezető munkatársai már a választási győzelmük előtt elmondták, hogy a korábbinál keményebb fellépésre készülnek Oroszországgal szemben. Elnökké választása után Joe Biden pedig úgy fogalmazott, hogy Oroszország „ellenfél” (opponent), míg Kína csak „versenytárs” (competitor).

Bővebben...

A megingathatatlan brit monarchia

Royal Cypher of Queen Elizabeth II wikipediaSkócia, Észak-Írország és Wales után mostanra már Észak-Angliában is kibontakozni látszik egy függetlenségi mozgalom.  A parázsló nacionalista feszültségnek a Brexit miatt kialakult parlamentáris válság és az egyre kétségbeejtőbb koronavírus elleni küzdelem a fő oka. Úgy tűnik fel, hogy Nagy-Britanniában a vihar mindent magával ragad és a brit össznemzeti érzést kizárólag a királyi korona szimbolizálja.

Bővebben...

Átnevelés a közösségi hálón

NYPostcoverHárom héttel 2020. november 3-a, az amerikai választások előtt, a New York Post, egy konzervatív bulvárlap szenzációs hírt közölt (október 14.), amely zavarba hozhatta a demokrata jelöltet, Joseph Bident: a fia, Hunter Biden számítógépéről származó mail-üzenetek arról árulkodtak, hogy egy ukrán vállalat, amely apja befolyásából szeretett volna kedvezményhez jutni, lefizette őt. A „hír” terjesztése azonban egy nem várt akadályba ütközött:

Bővebben...

A városfejlődés egyik tényezője

kanálisSzinte egyedül bóklászni egy múzeumban, kényelmesen elférni csúcsforgalomban is a metrón, alig találkozni autóval biciklizés közben – a bedugult városok kiszabadításával a Covid–19 megadja a lakóknak a szellős nagyváros ritka élményét. És ez nem is olyan rossz.

Bővebben...