Apró előrelépés Franciaországban?

salle voteVajon a francia politikai élet következő tíz hónapját a sokkoló bűnügyi hírek, a közbiztonság[i] miatti aggodalom, s az így gerjesztett páni félelem légköre fogja uralni? És azok a drámai felszólítások, amelyekkel az e félelem által megerősödő szélsőjobboldalt akarják „blokkolni”?

Bővebben...

Ellentmondásaiba fulladt ideológia, avagy a baloldali cionizmus hanyatlása Izraelben

in the kibbutz pppKét év alatt negyedszerre is falba ütközött Benyamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellenzéke: többsége van, de annyira vegyes az összetétele, hogy nem bír belső megegyezésre jutni. Százhúsz parlamenti helyből csupán tizenhármat szerzett meg a történelmi Munkapárt és a Meretz által megtestesített cionista baloldal, amely tehát, úgy tűnik, sirathatja egykori hegemóniáját.

Bővebben...

Barkácsolás élő anyaggal - a garázsbiológia ellentmondásai

diybioA garázsokban vagy kis, házilaboratóriumokban született részvételi biológia elősegíti a nyitott és együttműködő tudományt, amelynek célja, hogy megszabaduljon a szellemi tulajdontól, sőt az ipartól is. Az élő anyag barkácsolói szabadelvű szellemben a tudáshoz való szabad hozzáférésre és a módszerek elsajátítására támaszkodnak. De a vállalkozói logika a legkreatívabbakat is utoléri.

Bővebben...