Digitális diktatúra

pass 2Üdvözöljük Nyugat-Kínában! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása értelmében, kényszerítés helyett, az államoknak meg kell győzniük az embereket a Covid-19 oltás – kétségtelen – előnyeiről.

Bővebben...

Felelős vállalatok: a nagy átverés

bosch doll kÚjra és újra felvetik, hogy úgy kellene kiképezni a farkast, hogy juhászkutyaként viselkedjen. A rendszeres kudarcok ellenére az elképzelést új, hatékonyabb módszerek bevetésével élesztik fel újra és újra… Így született meg „a vállalati küldetés” ötlete, állítólag azért, hogy lecsillapítsák a munkahelyi ellentéteket, és egyesítsék a részvényeseket, a vezetőket és az alkalmazottakat a társadalmi béke égisze alatt.

Bővebben...

Hogyan maradt életben a szíriai rezsim tíz év polgárháború után?

bachar2A Szíriát sújtó konfliktus tíz év alatt 500 000 halottat és 12 millió menekültet követelt. A 2011 tavaszán vesztésre álló Bassár el-Aszad elnököt Oroszország, Irán és a libanoni Hezbollah katonai beavatkozása mentette meg. Túlélése nagyban köszönhető a közösségén, az alavitákon belüli klánszolidaritásnak, valamint a családja által a társadalom és az állam felett gyakorolt szoros ellenőrzésnek.

Bővebben...

Hagyjuk megbukni a Giannikat?

lettre kép1967-ben Don Lorenzo Milani humanista pap olasz nyelvet és irodalmat tanított egy tucat szegény gyereknek egy toszkánai hegyi faluban, Barbianában[i]. Az ő vezetésével a gyerekek levelet írtak egy tanítónőnek, aki magát az iskola intézményét testesíti meg. Egyszerű és kemény szavakkal ültették a vádlottak padjára az oktatási rendszert.

Bővebben...

A nagyvárosokból kiindulva újra erőre kapott a Balkánon a baloldal

belgrádJugoszlávia megszűnése óta a balkáni politikai vita a nacionalisták és a liberálisok közötti szembenállásra zsugorodott. Most azonban kialakulóban van egy új anti­kapitalista baloldal, amely védi a közjót, és küzd a növekvő egyenlőtlenségek ellen. A Zöld Baloldal koalíciója most nyerte el a polgármesteri tisztséget Zágrábban, míg Koszovóban a szuverenista baloldal kormányoz.

Bővebben...

A nemzetközi nőmozgalom „vörös nagymamái” – feministák keleten és délen: lassan elfelejtjük, mit is köszönhetünk nekik

Bár igazán sok ífeminista bolgr plaktrás jelenik meg a témában, mégis vannak vakfoltjai a feminizmus történetének. A volt keleti blokk országainak hozzájárulását például ritkán említik. Pedig a keleti blokk és a volt déli gyarmatok nőszervezetei közötti szövetség jelentős szerepet játszott a nemek közötti egyenlőség világszintű előmozdításában.

 

Bővebben...