Minszk és Calais

barbVlagyimir Putyin olyan kifinomult tervet eszelt ki, hogy a France Inter két egymást követő nap műsorát is felajánlotta az egyik sztárújságírójának, hogy kibogozza a szálakat.[1]

Bővebben...

Az amerikai sas és a kínai sárkány harca Dél-Amerikában

dr aig2k2020. december 9-én a Fejlesztési Pénzintézet (DFC – Development Finance Corporation), egy amerikai finanszírozási ügynökség egy, a latin-amerikai országok számára „új típusú” keretmegállapodással érkezett Ecuadorba. A 3,5 milliárd dolláros kölcsön „segít” Quitónak visszafizetni a Pekingtől úgy tíz évvel ezelőtt felvett „ragadozó adósságot”.

Bővebben...

Nicaragua, egy ellenzéki nélküli választás – június óta az elnökválasztás hét jelöltjét tartoztatták le

sandinoA várakozásoknak megfelelően Daniel Ortegát november 7-én újraválasztották Nicaragua elnökének. Mint azt Gabriel Hetland politológus előre jelezte: „egyesek a nicaraguai forradalmi antiimperializmus életképességének bizonyítékaként fogják értékelni. A tények alapos vizsgálata azonban azt sugallja, hogy tévednek”.

Bővebben...

A fővárosok-szigete Közép-Európában

szabvár kKorai lenne még megjósolni, hogy a sanghaji Fudan Egyetem kampusza megtelepszik-e egy napon Dél-Budapesten, ahogyan azt Orbán Viktor kormánya szeretné. De a IX. kerületi önkormányzat a magyar főváros zöld polgármesterének, Karácsony Gergelynek a támogatásával már el is nevezte a leendő helyszínre vezető új utcákat: „Dalai Láma út”, „Ujgur mártírok utcája” és „Szabad Hongkong utca”.

Bővebben...

Washington ellen Peking a pénzügyekre fogad – Kínába több mint 1000 milliárd dollárt fektettek be amerikaiak

imperial china emperor qianlong palace yuanmingyuan chinese empireAz USA abban a reményben segítette Kína 2001-es belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO), hogy a gazdasági liberalizáció „politikai nyitáshoz” vezet majd. Húsz évvel később ennek épp az ellenkezőjét figyelhetjük meg: a dereguláció Pekinget segíti, amely az amerikai multinacionális vállalatokra támaszkodik, hogy kivédje a Fehér Ház protekcionista intézkedéseit.

Bővebben...

Alabamában a szakszervezetek csatát vesztettek az Amazonnal szemben

bess5Hollywoodi sztárok, újságírók, politikai vezetők... mindenki szakszervezetet akart létrehozni az Amazon Alabama államban található bessemeri óriásraktárában. Mindenki, kivéve az ott dolgozókat, akik elsöprő többséggel ellene szavaztak. Vajon a kudarc okának elégséges magyarázata-e, hogy a vállalat erős nyomást gyakorolt végig a kampány során?

Bővebben...