Közintézmények és bántalmazás

illectroA közszolgáltatások digitalizálásának erőltetett ütemű bevezetése miatt ma már olyan alapvető eljárások, mint az anyakönyvezés, az adófizetés vagy a tartózkodási engedély megszerzése mind elektronikus ügyintézéssé vált.

Bővebben...

Mindennapi fasizmus, a fasizmus mindennapjai (könyvismertető)

stanJason Stanley könyve Piróth Attila fordításában különösen aktuális pillanatban jelent meg Magyarországon. Nem csak amiatt, mert 2010 után az Orbán-rendszer egyre több olyan jellemvonást mutat fel, amely együtt és külön-külön is a fasizálódás rémét vetítik előre, hanem azért is, mert a rendszerváltás óta nem sikerült társadalmi és politikai szempontból kezelni a fasizmust kiváltó tényezőket.

Bővebben...

Szolidarítási felhívás március 16-ra

EGY NAP, EGY ÓRA BÁTORSÁG: GYERMEKEINKÉRT, A JÖVŐÉRT

 

Március 16-án a pedagógussztrájk mellett alternatívaként polgári engedetlenségre és országos szolidaritási akcióra hívnak mindenkit a több hete tartó elégedetlenségi hullámot kezdő tanárok. Felhívásuk itt olvasható:

Felhívás MINDENKINEK
– egy nap, egy óra bátorság: gyermekeinkért, a jövőért –

Bővebben...

A Merkel utáni korszak geopolitikai dilemmái

merkel scholz 1 jpgAz új német kancellár, Olaf Scholz egy politikai identitás nélküli koalíció élén áll, és egy sor olyan ellentmondást kell feloldania, amelyeket elődje ügyesen megkerült: Párizs és Berlin eltérő nézetei Európáról és a biztonságpolitikáról; a Kínával és Oroszországgal való kapcsolat, amelyek nélkülözhetetlen ügyfelek és beszállítók, de ellenfelek az értékek tekintetében...

Bővebben...

A szabad szoftverek közösségének kifosztása

log libreA jó harminc évvel korábban megálmodott digitális utópia végül az 1990-es évektől sivár szupermarketté lett. Egy csapatnyi elszánt ember azonban minden nehézség ellenére fenntartotta az eredetihez hű projektet: a szabad szoftvereket. Az iparág óriásvállalatai által átvett és elárult ágazat mára meggyengült.

Bővebben...