„Kivéreztetni Oroszországot”

st javelinFebruárban, néhány nappal az orosz invázió megkezdése előtt Joseph Biden elnök felszólította az amerikaiakat, hogy 48 órán belül hagyják el Ukrajnát. Azóta az Egyesült Államok visszatért az országba, de más módon.

Bővebben...

Mi az a progresszív regény?

lukács2Ritkán fordul elő, hogy azt próbáljuk meghatározni, mitől lesz progresszív egy irodalmi mű. Gyakran a témaválasztást tekintjük a meghatározó szempontnak. Lukács György hajdanán ennél izgalmasabb utakat nyitott meg.

Bővebben...

Egy állam nélküli ország: Venezuela

caracasÖt év ellenségeskedés után Washington újra felfedezte Caracast, de Venezuelát a szankciók megtörték, az országot az USA-szankciók tönkretették, szegénységgel és hiperinflációval sújtva a népet. Ha az ukrajnai háború következményeként fel is oldják a szankciókat, a gazdaság újjáépítése akkor sem lesz könnyű.

Bővebben...

Éljen a műanyag! – Az olajipari óriások és az éghajlati válság

refineryAz elemzések általában nem foglalkoznak az éghajlatváltozásért leginkább felelős multinacionális olaj- és gázipari vállalatokkal. Ha megnézzük a legtöbb szén-dioxidot kibocsátó három vállalat – az Aramco, a Gazprom és a China Energy –tevékenységét, kiderül, milyen stratégiákkal igyekeznek elfedni múltbeli és jövőbeli felelősségüket. Ezeket az elképesztő módszereket és a mérhetetlen kapzsiságot szimbolizálja a jelen cikkben körüljárt téma: a műanyag.

Bővebben...

Az éhínség réme – vihar a búza piacán

MalevicsAz ukrán gabonaexport erős csökkenése miatt és a Moszkva ellen bevezetett szankciók következményeként emelkednek a gabonaárak. Az importáló országok új beszállítók után kutatnak, miközben akár 1,7 milliárd ember is hiányt szenvedhet.

Bővebben...