Egy kikényszerített elnök

1518598 emmanuel macron marine le pen et jean luc melenchon le 12 juin 2022Emmanuel Macron elnök kemény kudarcot szenvedett, amit röviddel azután, hogy újra birtokba vette az Elysée-palotát, ő maga is megerősített, elismerve, hogy az áprilisi választásokon csak „jobb híján” győzött.

Bővebben...

A három testőr és A nyomorultak (regénylapok)

pieilleA 19. század számára a forradalom emléke mutatta az utat; proletárok, értelmiségiek, a legkülönfélébb lázadók a barikádokon – fittyet hányva az elnyomásra – igyekeztek beteljesíteni a forradalom ígéretét. Az elárult, de makacs nép két regény legendájával és hőseivel élt: A három testőr és A nyomorultak alakították ki az emberi nagyságról vallott közös képzeletvilágot.

Bővebben...

Két Írország, egy párt – a Sinn Féin kihasználja az unionisták hibáit

írA Skót Nemzeti Párt (SNP) 2021. május 6-i általános választásokon aratott győzelme óta a skót függetlenség gondolata nyugtalanítja Londont. Az edinburgh-i hatóságok népszavazást ígértek 2023 előtt. A centrifugális erő nő az Ír-tenger túloldalán is, ahol a Sinn Féin jelenleg elég erősnek tűnik ahhoz, hogy tíz éven belül szavazásra bocsássa a sziget egyesítésének kérdését.

Bővebben...

Jó üzlet Franciaország számára a Nagy-Belgrád metró

belgrade waterfront projectAz ukrajnai háború nem könnyíti meg az egyébként gond nélkül újraválasztott szerb elnök egyensúlygyakorlatát. Aleksandar Vučić kötéltáncot jár Oroszország és az Egyesült Államok között, elítélte az agressziót, de nem fogadta el a szankciókat. Az üzleti életben kíméli Kínát és az Európai Uniót is, amit ki tudnak használni a francia vállalatok, amint azt a fővárosi metróprojekt is mutatja.

Bővebben...