Egy lefegyverzett baloldal a háborúval szemben – Eszkalálódik a konfliktus Ukrajnában

h nov kJean Jaurès-től Aristide Briand-ig, Lenintől Clara Zetkinig, amikor Európában kitört a háború, és azzal fenyegetett, hogy maga alá temeti az öreg kontinenst, a baloldali tribunok és a pacifista tüntetők felemelték szavukat. Ukrajna esetében ez nincs így. Miközben a konfliktus eszkalálódik és a média tüzet okád, az európai baloldal hallgat.

Bővebben...

A konfliktus kulisszái mögött a tét Ukrajna energiafüggetlensége

zaporijia 2A Zaporizzsjai Atomerőmű körüli összecsapás miatt kiélesedett egy nukleáris katasztrófa veszélye, ami arra késztette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy a helyzetet „tarthatatlannak” minősítse. Marc Endeweld újságíró a legújabb könyvében bemutatja, hogy az atomenergia ebben a konfliktusban miért éppúgy energetikai, mint stratégiai kérdés.

Bővebben...

Hogyan néz ki az ukrajnai háború Oroszországból?

orMiután Vlagyimir Putyin bejelentette a tartalékosok mozgósítását, széles körű tiltakozásokra került sor Oroszország-szerte, és sokan igyekeznek elhagyni az országot. A gazdasági nehézségek növekedésével további elégedetlenségre lehet számítani.

Bővebben...

Marx és a „keleti kérdés”

Troupes russes dans Sébastopol toile de Konstantin FilippovjpgGyalázatos, hitvány, semmirekellő... Az orosz cárizmus igazán nem volt Marx Károly szíve csücske. Így amikor kitört a krími háború, a konfliktus teljesen lenyűgözte, és nagyon sajátos módon elemezte.

Bővebben...