Olvasóinknak

Serge Halimi – aki 1992 óta tagja a szerkesztőségnek, 2008 óta pedig a szerkesztőség igazgatója és a testület elnöke is – úgy döntött, hogy lemond a Le Monde diplomatique igazgatói tisztségéről, ugyanakkor továbbra is a lap munkatársa marad.

Bővebben...

Egy férfi szemben egy néppel

macrNéhány héttel azután, hogy Emmanuel Macron bejutott az Élysée palotába, egyik híve, jelenleg a parlament külügyi bizottságának elnöke, így foglalta össze az eljövendő gazdasági és szociális politikát: „Az ország problémái a nagy jövedelműek számára kedvező megoldásokat igényelnek[1]„.

Bővebben...

Les exportés – Az eladottak

Les exportesA múlt év augusztusában a párizsi Flammarion kiadó gondozásában jelent meg Sonia Devillers, a France Inter rádióállomás újságírójának Les exportés, az exportáltak című könyve, A Les exportés elsősorban családregény, amely a szerző nagyszüleinek, egy asszimilálódó polgári zsidó családnak az életét mutatja be a viharos 20. századi Romániában, akik átélték a királyság látszólag nyugodt éveit, a Vasgárdisták pogromjait, Antonescu tábornok véres diktatúráját, a felszabadulást és az ezt követő súlyos csalódásokat.

Bővebben...

Meghívó a Baloldaliak a békéért c. tanácskozásra (III.11.)

cadnAz orosz és az ukrán testvérnép között egy éve, a Donbasszban 9 éve tart a háború, százezernyi halottal, sok millió menekülttel, totálisan lerombolt országrészekkel. E háború fő haszonélvezői a fegyvergyárosok, a hadiszállítók, akik mindent megtesznek a folytatásáért. Baloldali ember nem vállalhat közösséget velük, hiszen a háború áldozatai mindig a kisemberek, a dolgozók, a védtelen gyerekek, a nők és az öregek. A magyar baloldal nem veszi magára a háborúpártiság szégyenét, ki kell mondanunk, hogy azonnali békét akarunk Ukrajnában és ennek érdekében követeljük a fegyverszállítások azonnali leállítását és a tűzszünet kihirdetését. Semmilyen ideológia, semmilyen geopolitika nem indokolhatja újabb százezrek halálát, a maradék lakosság elmenekülését, a települések és a természet felégetését. Minden újabb háborús nap tovább fokozza az eszkaláció és a nukleáris csapás veszélyét.

Minden baloldali érzelmű ember, politikai párt és társadalmi szervezet nyilvánosan és bátran álljon ki az azonnali béke mellett!

Baloldaliak a békéért

tanácskozás, a Balmix honlap szervezésében,

2023. március 11-én, 10 órától 16 óráig,

a Vegyész szakszervezet székházában, Benczúr u. 45.

Program:

Bővebben...